El claustre de la Diputació de Girona acull fins al 17 de juny la mostra 'Bòsnia i Hercegovina, 15 anys després', que pretén recordar i radiografiar la situació del país dels Balcans quan es compleixen quinze anys de la guerra i dels Acords de Pau de Dayton. Així, fa una mirada crítica a la incertesa, a la divisió interna latent i a les limitacions polítiques i econòmiques que pateix per poder entrar a la UE. L'exposició, organitzada per les associacions Alter i Mestres per Bòsnia, es va estrenar a l'abril al Centre Cívic de la Farinera del Clot, i ara arriba a Girona amb la intenció de començar un recorregut itinerant per Catalunya.

Els ideòlegs del projecte, Mestres per Bòsnia i l'associació Alter, han plantejat l'exposició com una reflexió en "qüestions de pau", i han assenyalat que 15 anys després de Dayton (quan es va dividir el territori en la Federació de Bòsnia i Hercegovina, i la República Srpska) el conflicte de Bòsnia segueix tenint conseqüències.

'Bòsnia i Hercegovina, 15 anys després' s'estructura en tres àmbits ('Conflicte', 'Acords de pau' i 'Actualitat'), que queden separats amb recursos expositius com són ara els colors i la il·luminació. Els plafons, que s'acompanyen de recursos dinàmics i material gràfic i visual, pretenen donar a conèixer el desenvolupament del conflicte des d'una perspectiva històrica, com també les repercussions que ha tingut fins a l'actualitat.

L'exposició s'ha fet itinerant per tal que se sumin en aquest projecte totes aquelles entitats i administracions que hi vulguin participar. La Diputació de Girona, que durant aquests anys ha col·laborat amb diferents organitzacions com ara Fotògrafs per la Pau en la solidaritat a Bòsnia, amb la mostra ha volgut seguir treballant per al foment de la cooperació institucional cap als Balcans i donar a conèixer l'exposició a les comarques gironines.

L'exposició compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona - Cooperació, Solidaritat i Pau, i la Diputació de Girona. D'altra banda, en la presentació de la mostra han assistit el vicepresident en funcions de la Diputació de Girona, Pere Trias; el membre de la Junta de Mestres per Bòsnia Vlado Arapovic; el president de l'associació Alter i comissari de l'exposició, Quim Vila; el coordinador d'entitats de les comarques gironines, Toni Roche; el president de Fotògrafs per la Pau, Miquel Ruiz, i la sòcia de l'associació Alter i dissenyadora de l'exposició, Laura Campillo.

Els Acords de Pau de Dayton

Segons recorda el projecte 'Bòsnia 15 anys després', que a part d'un bloc i altres suports, compta amb l'exposició presentada avui a Girona, del 1992 al 95 va tenir lloc al centre d'Europa la guerra de Bòsnia. Davant la passivitat internacional sobre el genocidi d'Srebrenica, a l'estiu del 95 es van començar a gestionar els acords de pau que posarien fi a la guerra, els de Dayton. Un dels objectius centrals dels acords era la reconstrucció de l'estat, les normes i les institucions. Totes elles eren condicions prèvies a la reconstrucció cívica i econòmica del país. Fins avui en dia, els Acords de Dayton serveixen com a Constitució.

Així doncs la 'Constitució' de Dayton estableix que el territori de l'estat es divideix en dues entitats, que són la Federació de Bòsnia i Hercegovina, i la República Srpska. Tot i que pels bosnis aquell acord no era una pau, "el van acceptar a disgust perquè el necessitaven".

Els impulsors del projecte consideren que els 15 anys de Dayton requereixen "una reflexió en qüestions de pau i desenvolupament, ja que el conflicte de Bòsnia és un conflicte no resolt".