La Fundació Dr. Antonio Esteve ha concedit el seu dotzè Premi d'Investigació al grup de Rafael Maldonado, director del Laboratori de Neurofarmacologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), per la troballa dels mecanismes que connecten el consum de cànnabis amb la pèrdua de memòria.

Un article científic sobre aquesta connexió, publicat el 2009 en la revista Nature Neuroscience, és, segons el parer del tribunal del premi, el millor treball de farmacologia signat per un autor espanyol el 2008 i el 2009, va informar ahir la fundació.

L'estudi, tema de la tesi doctoral d'Emma Puighermanal dirigida per Andrés Ozaita i Rafael Maldonado, ha aconseguit demostrar que en els efectes amnèsics que produeixen els cannabinoides intervé una via de senyalització intracel·lular anomenada mTOR.

Aquesta actua al cervell a la zona de l'hipocamp, la regió associada al control de les respostes cognitives. Els resultats identifiquen la diana específica sobre la qual actuen els cannabinoides i també el mecanisme d'acció per induir els seus efectes amnèsics.

La troballa suposa un punt de partida per desenvolupar noves estratègies que aconsegueixin prevenir algunes de les conseqüències més negatives del consum de marihuana.

Aquesta ha estat l'edició més renyida del Premi d'Investigació Fundació Dr. Antonio Esteve, amb un total de 84 articles presentats, segons indica l'entitat. El guardó, dotat de 18.000 euros, es concedeix cada dos anys al millor treball d'investigació farmacològica en qualsevol dels seus aspectes publicat en qualsevol revista científica per un autor espanyol als dos anys previs.

Més joves a Proyecto Hombre

Aquest premi es va atorgar el mateix dia que es donava a conèixer que l'any passat, més de 1.500 joves i adolescents van iniciar un procés educatiu i terapèutic en algun dels centres de l'associació Proyecto Hombre, el que suposa un augment del 44,4% més que a l'any 2008.

A més, s'afirma que el perfil d'aquests joves és "més normalitzat" que el de fa dos anys; un 91,5% conviu amb els seus progenitors, i el 74,6 % estan "activament ocupats" (bé sigui estudiant, treballant o ambdues coses).

El president d'aquesta associació, Luis Manuel Flórez, va presentar aquestes dades en el marc de les jornades Més enllà de les drogues: nous reptes en la intervenció amb joves. Aquest expert ha relatat que la demanda per consum de cànnabis s'ha incrementat en gairebé 10 punts respecte el 2008; no obstant, han disminuït les peticions d'atenció per addicció a la cocaïna. 3 de 4 nois i noies al Proyecto Hombre són policonsumidors, principalment de tabac, cànnabis, alcohol i cocaïna.