El xef Ferran Adrià ha reflexionat en unes jornades organitzades per la Fundació Jaume Casademont sobre la creativitat i la transformació a la cuina. Adrià ha dit que fa 30 anys la creació en la cuina "no era res" i que, en canvi, ara és "el nou rock&roll". En aquest sentit, el xef de El Bulli ha dit que l'acceptació que ha tingut l'avantguarda en la cuina no es dóna en altres disciplines "Estic segur que en altres camps donarien sang perquè l'avantguarda fos tan estimada com a la cuina", ha reflexionat Adrià que també ha dit que la "revolució culinària" que ha nascut a Girona de la mà del Celler de Can Roca i El Bulli ha estat "de bon rotllo" perquè ningú ha parlat malament dels antecessors.

La creativitat de Ferran Adrià va més enllà dels fogons. Aquest dimecres ho ha tornat a demostrar durant la sessió "Butaca" que organitza la Fundació Jaume Casademont. Davant d'un auditori ple de públic heterogeni, el xef ha repassat la història del Bulli, ha donat algunes pinzellades sobre el projecte del Bulli Foundation i també ha reflexionat entorn la creativitat i el paper dels creatius.

"La creativitat és una cosa molt normal, no suporto els que es creuen superiors per ser creatius", ha deixat clar només començar la seva intervenció. Acompanyat per l'escriptor Josep Maria Fonolleras, el xef ha mantingut una distesa conversa entorn la creativitat. Adrià ha reconegut que la cuina és un sector afortunat perquè l'avantguarda i la creació han estat ben rebudes. "Fa 30 anys crear en cuina no era res, era endogàmic, però ara en canvi és el nou rock&roll", ha afirmat Adrià. Per això, el xef de El Bulli ha dit que els innovadors i creadors d'altres disciplines "estarien disposats a donar sang" perquè l'avantguarda fos "tan estimada" com és a la cuina.

El xef ha recordat que les revolucions en disciplines com la cuina, l'art o la literatura han estat, per norma, violentes. En canvi, Adrià ha apuntat que la revolució que ja a mitjan dels anys 90 va iniciar el Bulli i també el Celler de Can Roca ha estat "amigable i de bon rotllo". Segons el xef, això es deu a què cap dels dos restaurants ha parlat malament dels antecessors.

Preguntat sobre la tradició a la cuina, Adrià ha criticat aquest concepte i ha dit que és una "manipulació terrible de la història". "Parem el rellotge quan ens interessa; sembla que el pa amb tomata és de tota la vida i no és té tants anys com alguns ens fan creure", ha dit. Adrià també ha fet broma sobre els col·legues del Celler de Can Roca i ha dit que és mentida que facin una cuina més tradicional que la seva perquè, segons assegura, "són tant avantguardistes com jo".

Adrià també ha remarcat però que el que diferencia al Bulli de la resta de restaurants de l'avantguarda de la cuina és que fou el primer que va apostar per tenir un equip creatiu enlloc d'un únic cuiner al capdavant. Això, segons el cuiner, aporta més possibilitats al restaurant. El fet que el Bulli tanqui sis mesos l'any també és una manera que, per Adrià, serveix per "regenerar-se i reinventar-se". "En creativitat no hi pot haver rutina", ha declarat.

Segons el xef, no es pot aplicar un únic model de creativitat a per tot perquè cal tenir en compte les característiques de cada cuina i persona. Ara bé, sí ha defensat que en qualsevol disciplina és imprescindible tancar i no crear durant un temps.

Sobre els projectes futurs, Adrià s'ha compromès a explicar en diverses ocasions a la demarcació el projecte del Bulli Foundation i ha dit que es tractarà d'una idea innovadora que ningú del món de la gastronomia ha portat a terme abans.