Les obres de remodelació de l'antic ajuntament de Portbou (Alt Empordà) han permès trobar una caixa forta que va pertànyer a l'últim govern republicà i que ha estat més de 72 anys tancada. En l'interior, s'hi ha trobat una llista de persones del poble que voluntàriament van fer aportacions per comprar una emissora i poder coordinar el front republicà i també monedes de plata i alguns objectes de valor que s'haurien decomissat a un particular. "Ha estat una sorpresa molt grata", explica el regidor de Cultura en funcions, Joan Gubert, que es pregunta com és que ningú l'ha oberta fins ara. En els pròxims dies es farà un inventari exhaustiu de tot el que s'hi ha trobat a l'interior.

El futur Centre Memorial Walter Benjamin que s'ubicarà a l'antic ajuntament de Portbou, actualment en obres, de ben segur dedicarà un espai a un objecte descobert fa pocs dies i que ha causat una gran sorpresa. Es tracta d'una caixa forta metàl·lica, de més de seixanta centímetres d'alçada, que no estava amagada a cap paret i que es pot moure amb l'ajuda de dues o tres persones. Es trobava a l'antic despatx del que va ser l'últim alcalde republicà, Benjamí Cervera, que es va haver d'exiliar i ja no va poder tornar. Des de llavors, ningú l'hauria obert ni mogut del seu lloc.

Després de fer una primera prospecció amb una fotografia digital, que va confirmar que a l'nterior hi havia documents, es va procedir a obrir-la. A dins, s'hi va trobar documentació que podria haver estat molt perillosa si hagués caigut a mans de les tropes franquistes, ja que en una d'elles hi havia una llista extensa amb noms i cognoms de persones del poble que havien fet donacions per comprar una emissora de ràdio i poder coordinar el front republicà.

Embolicat amb paper de diaris de l'època, també s'hi ha trobat un informe que haurien elaborat dos milicians que, per ordre del govern municipal republicà, van entrar a casa d'un particular -el nom i cognoms també consten- per confiscar-li tot el que tenia de valor. Gubert creu que aquet particular no hauria volgut fer donacions voluntàries per la causa republicana i que per això s'hauria procedit a la confiscació. Monedes de plata, duros i pessetes de l'any 1870, bitllets, francs, una medalla de plata de la Verge del Pilar i unes montures d'or d'ulleres són alguns dels objectes d'aquest particular que durant tot aquest temps han estat tancats a la caixa.

En els pròxims dies es farà un inventari exhaustiu del que hi ha al seu interior amb la idea que en un futur es pugui exposar per explicar la seva història.