La Justícia xilena ha admès a tràmit la querella presentada pel Partit Comunista (PC) perquè s'investigui si el poeta Pablo Neruda, mort el 23 de setembre de 1973, va ser assassinat o va morir a causa del càncer que patia, van informar ahir fonts judicials. El jutge encarregat del cas, Mario Carroza, que també dirigeix la investigació per aclarir la mort del president Salvador Allende (1970-1973), va ordenar que es portin a terme totes les diligències sol·licitades dimarts pel PC, entre d'altres que se citi a declarar el xofer del poeta, Manuel Araya Osorio.

Segons el relat oficial dels fets, acceptat per la família de Neruda, el literat va morir a la clínica Santa María, de Santiago, a causa d'un avançat càncer de pròstata el 23 de setembre de 1973, dotze dies després del cop d'Estat que va enderrocar el seu amic el president Allende. No obstant això, Manuel Araya, xofer i assistent personal de Neruda, va declarar recentment en una entrevista a la revista mexicana Proceso que el poeta va morir assassinat per un metge que li va posar una injecció i no a causa d'un empitjorament del càncer que patia. En la querella s'afirma que Araya és una "persona la declaració del qual és essencial per al restabliment dels fets", per la qual cosa se'l requereix perquè posi a disposició del tribunal tots els antecedents dels quals disposi.

A més, el jutge va decidir confiscar la fitxa clínica i els antecedents relacionats amb l'ingrés de Neruda a la Clínica Santa María, i la fitxa mèdica amb els exàmens de control que el poeta es va practicar en 1973 a la Clínica Alemanya de Santiago. També va sol·licitar al Registre Civil que lliuri els documents que disposi relacionats amb la inscripció de la defunció del literat.