La Real Academia de la Historia admet que revisarà el ´Diccionario Biográfico´

Un grup de professors universitaris presentarà
una querella per apologia del franquisme

 
Portada del primer volum.
Portada del primer volum.  diari de girona

MADRID | EUROPA PRESS/DDG La Junta de Govern de la Real Academia de Història (RAH) va difondre ahir un comunicat en el qual reconeix que en el Diccionario Biográfico Español pot haver-hi, "sens dubte, un subconjunt d'entrades que necessitin, a la vista del debat, una revisió historiogràfica i editorial, susceptible de ser incorporada de manera ràpida a l'edició digital i a ulteriors edicions en paper". El comunicat s'ha difós després de les crítiques pel fet que s'eviti definir Franco com un dictador. Precisament, un grup de professors universitaris, professionals liberals i represaliats pel franquisme va anunciar ahir que presentarà una querella per apologia d'aquest règim que, entenen, fa l'esmentat diccionari biogràfic.
La RAH admet que "en els últims dies, han sorgit crítiques legítimes sobre aspectes d'algunes entrades concretes de figures que, per la seva proximitat històrica i paper desenvolupat, generen inevitablement un debat intens entre els experts i a la societat en general. Com tota obra històrica, el Diccionario Biográfico Español és obert a la crítica, a la seva consideració rigorosa i a les rectificacions i canvis que procedeixin". Així mateix, la Junta subratlla que la Real Academia de la Historia "té el convenciment que l'obra en el seu conjunt, amb les seves 50.000 veus, abraçant 25 segles i amb la participació de més de 5.500 autors, constitueix una valuosíssima contribució historiogràfica i un instrument útil de consulta per al públic interessat".
El comunicat apunta que el Diccionari és fruit d'un treball de dotze anys que ha reunit en 50 volums les biografies de més de 40.000 personatges rellevants de la història d'Espanya, des del segle VI aC fins al segle XX, pertanyents a tots els àmbits de la història cultural i social: art, literatura i lletres, ciència, religió, política, economia, administració, exèrcit, mitjans de comunicació... Una immensa majoria d'autors, escriptors i professionals que figuren al diccionari no van ser els principals del seu temps i van quedar enfosquits per la història.
"Molts d'ells són biografiats per primera vegada. Aquesta amplitud i profunditat del Diccionari repara així una necessitat historiogràfica a Espanya, que ens equipara amb els altres països europeus, especialment amb Anglaterra, França i Itàlia. Aquesta és la part visible del gran esforç realitzat, perquè per a l'immediat futur s'ha recopilat una base de dades que abraça més de 500.000 entrades sobre personatges dels quals cal conèixer més i que constituiran un formidable impuls a la investigació historiogràfica quan, al seu moment, siguin posats a la xarxa a disposició d'estudiosos o interessats", argumenta.
"Cada autor és l'únic responsable del contingut de la biografia o de les biografies que hagi escrit i que es publiquen en aquest Diccionari", conclou el comunicat.

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 

Cinema


Isabel Coixet estrena el drama ´La llibreria´ i Jaume Balagueró, el thriller sobrenatural ´Musa´

Isabel Coixet estrena el drama ´La llibreria´ i Jaume Balagueró, el thriller sobrenatural ´Musa´

El director barceloní Carlo Padial porta a la gran pantalla la comèdia 'Algo muy gordo'...

ESTRENES | Thor torna a la gran pantalla a «Ragnarok», la tercera cinta de la saga

ESTRENES | Thor torna a la gran pantalla a «Ragnarok», la tercera cinta de la saga

El guionista de 'Lo imposible' estrena 'El secreto de Marrowbone' després del seu pas pel Festival...

ESTRENES | El director Darren Aronofsky torna als cinemes amb ´Madre!´

ESTRENES | El director Darren Aronofsky torna als cinemes amb ´Madre!´

Ricardo Darín és el president argentí a 'La cordillera' i 'La llamada', amb participació de TV3,...


Enllaços recomanats: Premis cinema