FÓRMULA 1

La Fundació Mascort mostra 300 peces de ceràmica daurada, la majoria inèdites

Es tracta d'una tècnica que va arribar a l'estat al segle XIV importada de la Xina i Iran, amb què es crea una ceràmica molt vistosa i cara

 
Una de les estances de la casa amb peces de ceràmica daurada de la darrera època, als segles XVII i XVIII.
Una de les estances de la casa amb peces de ceràmica daurada de la darrera època, als segles XVII i XVIII. acn
 NOTÍCIES RELACIONADES

TORROELLA DE MONTGRÍ | ACN/DDG La Fundació Mascort de Torroella de Montgrí exposa des d'ahir més de 300 peces de ceràmica daurada, la majoria de les quals no s'han vist mai perquè les ha anat col·leccionant al llarg de 30 anys l'ànima de la fundació, Ramon Mascort. Es tracta d'una ceràmica molt vistosa que va arribar al segle XIV a l'Estat després que els artesans copiessin les tècniques originàries de la Xina i l'Iran. El fet que fos una ceràmica cara provocava que se'n fessin poques peces i, per això, actualment se'n conserven poques. Així doncs, Mascort destaca que la mostra té un caràcter especial perquè no existeixen col·leccions similars.
El col·leccionista Ramon Mascort fa 30 anys que recopila peces de ceràmica esmaltada amb reflexos daurats. Aquest tipus de ceràmica és originària de la Xina i també era típica a l'Iran on, després de coure els plats de ceràmica, els artesans pintaven les peces amb una barreja de metalls -amb coure i estany, entre d'altres- i les tornaven a coure. Aquestes tècniques van arribar al segle XIV a la península a través de Màlaga i grups d'artesans d'altres punts -especialment del regne àrab d'Al-andalus i també del llevant valencià i Catalunya- van començar a fer peces daurades amb aquestes tècniques.

Un valuós bol del segle XII
La mostra comença amb algunes peces primerenques de la ceràmica daurada, nascuda a l'Iran al segle XII. D'aquesta manera, el visitant pot entendre com va néixer aquest art. En aquest tram de la mostra també s'ha afegit una peça única i de les més antigues de la col·lecció. Es tracta d'un bol de principis del segle XII o XIII que va ser trobat durant unes obres a Besalú. La resta de peces de la mostra van dels segles XIV al XVIII, període de plenitud de la ceràmica daurada. El fet que la seva producció fos cara feia que fossin articles accessibles només per a famílies benestants.
La mostra és pràcticament inè?dita ja que moltes de les peces havien restat fins ara a la casa particular de la família i no s'havien exposat. La voluntat de la fundació, segons explica Mascort, és que la mostra resti a Torroella i que el màxim de gent la pugui visitar.

Pintura flamenca i holandesa del Museu de Ginebra

A través d´una selecció d´obres dels Musées d´Art et d´Histoire de Genève, aquesta exposició permet apreciar els artistes i els gèneres principals d´un dels períodes més pròspers de la història de la pintura europea

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 

Cinema


Cameron Diaz.
Cameron Díaz es retira del cinema «per sempre»

Cameron Díaz es retira del cinema «per sempre»

La seva companya Selma Blair afirma que l'actriu és feliç i no tornarà a fer pel·lícules

El film «Loving Pablo», amb Penélope Cruz i Javier Bardem, arriba a la gran pantalla

El film «Loving Pablo», amb Penélope Cruz i Javier Bardem, arriba a la gran pantalla

La cartellera setmanal porta en català la cinta d´animació ´El regne de les granotes. Missió a...

VÍDEO | Mira el primer tràiler del retorn de Mary Poppins a la gran pantalla

VÍDEO | Mira el primer tràiler del retorn de Mary Poppins a la gran pantalla

Disney recupera el mític personatge de la mainadera màgica, 54 anys després de la seva estrena

Alicia Vikander: «És estrany veure dones protagonistes»

Alicia Vikander: «És estrany veure dones protagonistes»

L'actriu sueca ha presentat a Espanya la nova pel·lícula de la saga 'Tomb Raider'


Enllaços recomanats: Premis cinema