La col·lecció Quaderns de la Revista de Girona acaba de publicar el nou llibre La Pia Almoina, dedicat a l'edifici del mateix nom de Girona, situat a la plaça de la Catedral, antic convent religiós, avui seu de la delegació gironina del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. El llibre és obra de les historiadores Gemma Domènech i Rosa Maria Gil. L'acte de presentació se celebrarà aquest dilluns (19:30 h) al mateix edifici de la Pia Almoina, amb la participació de l'historiador Joaquim Nadal.

La Pia Almoina és el número 153 de la col·lecció Quaderns de la Revista de Girona, que edita la Diputació conjuntament amb l'Obra Social La Caixa. El llibre explica la història d'un dels edificis situats a l'antic fòrum romà de Girona, i se'n ressalten les característiques, així com les referències que n'han deixat al llarg del temps molts escriptors, com ara Josep Pla.

L'edifici ocupa tota la façana nord de la plaça de la Catedral, ubicació que li ha permès tenir molts usos. La Pia Almoina era el llegat del seu fundador, Arnau d'Escala (1228); durant més de cinc-cents anys, els pobres de la ciutat sabien que podien anar-hi a buscar una ració diària de pa. També ha estat escenari de parades militars, desfilades, processons i benediccions, que s'han anat repetint pràcticament fins al darrer terç del segle xx.