El Govern ha aprovat la modificació dels estatuts de la Universitat de Girona per adaptar-los al nou marc jurídic vigent amb la Llei d'Universitats de Catalunya i la Llei Orgànica d'Universitats. En l'àmbit del personal acadèmic els nous estatuts estableixen la integració dels professors catedràtics i doctors d'escoles universitàries al cos de professors titulars d'universitat, mentre que desapareix la categoria de professor col·laborador. Pel que fa a la recerca, s'amplia el redactat dels Instituts Universitaris de Recerca i inclou la descripció dels diferents tipus de centres, per promoure la vinculació entre la recerca universitària i l'entorn productiu del sistema de ciència i tecnologia.

Una de les novetats és que els estatuts preveuen la creació d'Escola o Escoles de Doctorat, d'acord amb el Reial Decret 99/2011 de 28 de gener, pel qual es regulen els ensenyaments oficials de doctorat. Aquests es configuren com una estructura dedicada als estudis de doctorat i de màsters universitaris de contingut fonamentalment científic. Així mateix, la UdG fixa una presència equilibrada entre homes i dones i polítiques actives per garantir la igualtat d'oportunitats a les persones membres de la comunitat universitària amb discapacitat.

De conformitat amb l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, és competència exclusiva de la Generalitat l'aprovació dels estatuts de les universitats públiques i de les normes d'organització i funcionament de les universitats privades.

Màster d'accés a l'advocacia

També pel que fa a les novetats al sistema educactiu, el passat 3 de juny el consell de ministres va aprovar, mitjançant un Reial Decret, el reglament que desenvolupa la Llei d'Accés a les Professions d'Advocat i Procurador dels Tribunals, que entrarà en vigor el 30 d'octubre de 2011. Aquesta llei estableix un sistema de formació basat en tres eixos bàsics: el desenvolupament de pràctiques, una prova d'avaluació d'aptitud professional, i la realització d'un curs de formació específic, que hauran de superar els estudiants que acabin la formació a partir de 2012.

És per aquest motiu que la UdG i els col·legis d'advocats de Girona, Figueres i Vic impartiran el Màster d'Accés a l'Advocacia, que a partir del juny del 2012 serà necessari superar per accedir a la professió.

Els quatre estaments implicats signaran demà un conveni de col·laboració per posar en marxa aquesta formació específica que s'exigirà als titulats en Dret per accedir a la professió. El formalitzaran la rectora de la UdG, Anna M. Geli; els degans dels col·legis d'advocats de Girona, Figueres i Vic (respectivament Carles McCragh, Joan Ramon Puig i Antoni Molas, aquest darrer també president el Consell de l'Advocacia Catalana).