Francesc Miralpeix, doctor en Història de l'Art, i Xavier Solà, doctor en Història, han dut a terme un detallat estudi de l'art barroc i la concreció del seu treball a les comarques gironines i la Catalunya del Nord ha donat fruit al llibre L'art barroc, de la col·lecció Quaderns de la Revista de Girona.

Els autors consideren que el barroc s'ha entès sempre com un eficaç instrument de propaganda religiosa, però s'ha dedicat poca atenció a aquest període del nostre passat, la qual cosa és "sorprenent si es té en compte la transcendència dels fets que es produïren". Potser -prossegueixen- aquest és el motiu pel qual a "l'art de l'època moderna no se'l coneix, a casa nostra, com caldria". Francesc Miralpeix i Xavier Solà fan una esmena al defecte amb la publicació de L'art barroc a Girona. El treball, que representa una acurada síntesi entre la divulgació i la recerca de l'art barroc gironí, es presentarà avui a les 8 del vespre al CaixaFòrum en un acte presentat per Joaquim Maria Puigvert, de la Universitat de Girona.

El contingut del llibre és, segons els seus autors, d'una "indissimulada heterogeneïtat", que justifiquen per la voluntat de fer atractiva la consulta tant als lectors que hi busquin informacions puntuals com als qui s'enfrontin per primera vegada a l'art "d'un període encara molt poc conegut i apreciat". En efecte, al barroc encara se l'ha de defensar. Miralpeix i Solà descriuen com, a mitjan s. XIX i principi del XX i empeltats pel romanticisme, excursionistes, arquitectes, eclesiàstics o artistes van veure en l'art romànic l'estil més pur i l'elevaren a la categoria "d'art nacional". I li van contraposar l'art de l'època moderna, i en especial el barroc, que el van qualificar d'art decadent. La voluntat de restitució és, doncs, ben present. I no només en la intenció sinó també en l'estructura heterogènia del llibre.