Francesc Miralpeix i Xavier Solà restitueixen el valor de l´art barroc en un llibre

 07:20  
Portada del llibre.
Portada del llibre.  diari de girona

GIRONA | D.B. Francesc Miralpeix, doctor en Història de l'Art, i Xavier Solà, doctor en Història, han dut a terme un detallat estudi de l'art barroc i la concreció del seu treball a les comarques gironines i la Catalunya del Nord ha donat fruit al llibre L'art barroc, de la col·lecció Quaderns de la Revista de Girona.
Els autors consideren que el barroc s'ha entès sempre com un eficaç instrument de propaganda religiosa, però s'ha dedicat poca atenció a aquest període del nostre passat, la qual cosa és "sorprenent si es té en compte la transcendència dels fets que es produïren". Potser -prossegueixen- aquest és el motiu pel qual a "l'art de l'època moderna no se'l coneix, a casa nostra, com caldria". Francesc Miralpeix i Xavier Solà fan una esmena al defecte amb la publicació de L'art barroc a Girona. El treball, que representa una acurada síntesi entre la divulgació i la recerca de l'art barroc gironí, es presentarà avui a les 8 del vespre al CaixaFòrum en un acte presentat per Joaquim Maria Puigvert, de la Universitat de Girona.
El contingut del llibre és, segons els seus autors, d'una "indissimulada heterogeneïtat", que justifiquen per la voluntat de fer atractiva la consulta tant als lectors que hi busquin informacions puntuals com als qui s'enfrontin per primera vegada a l'art "d'un període encara molt poc conegut i apreciat". En efecte, al barroc encara se l'ha de defensar. Miralpeix i Solà descriuen com, a mitjan s. XIX i principi del XX i empeltats pel romanticisme, excursionistes, arquitectes, eclesiàstics o artistes van veure en l'art romànic l'estil més pur i l'elevaren a la categoria "d'art nacional". I li van contraposar l'art de l'època moderna, i en especial el barroc, que el van qualificar d'art decadent. La voluntat de restitució és, doncs, ben present. I no només en la intenció sinó també en l'estructura heterogènia del llibre.
Pintura flamenca i holandesa del Museu de Ginebra

Aquesta exposició al CaixaForum Girona ofereix una anàlisi de l'aparició i el triomf dels gèneres pictòrics en l'art flamenc i holandès dels segles XVI i XVII amb obres procedents del Museu de Ginebra.

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 

Cinema


Cameron Diaz.
Cameron Díaz es retira del cinema «per sempre»

Cameron Díaz es retira del cinema «per sempre»

La seva companya Selma Blair afirma que l'actriu és feliç i no tornarà a fer pel·lícules

El film «Loving Pablo», amb Penélope Cruz i Javier Bardem, arriba a la gran pantalla

El film «Loving Pablo», amb Penélope Cruz i Javier Bardem, arriba a la gran pantalla

La cartellera setmanal porta en català la cinta d´animació ´El regne de les granotes. Missió a...

VÍDEO | Mira el primer tràiler del retorn de Mary Poppins a la gran pantalla

VÍDEO | Mira el primer tràiler del retorn de Mary Poppins a la gran pantalla

Disney recupera el mític personatge de la mainadera màgica, 54 anys després de la seva estrena

Alicia Vikander: «És estrany veure dones protagonistes»

Alicia Vikander: «És estrany veure dones protagonistes»

L'actriu sueca ha presentat a Espanya la nova pel·lícula de la saga 'Tomb Raider'


Enllaços recomanats: Premis cinema