4a edició

Òscar Nebreda recull el Premi Quim Regàs de periodisme

El ninotaire ha rebut el guardó amb la convicció unànime del jurat per la seva trajectòria periodística i satírica

 07:20  
Óscar Nebreda, al Parlament
Óscar Nebreda, al Parlament ACN

ACN El dibuixant i ninotaire Òscar Nebreda (Barcelona, 1945) ha estat guardonat aquest dimecres amb el Premi Quim Regàs de periodisme que enguany arriba a la seva quarta edició. El jurat, presidit pel director de 'Mundo Deportivo', Santi Nolla, ha volgut reconèixer d'aquesta manera la seva trajectòria "de sàtira política, social i esportiva, en tots els formats i amb la passió , l'exigència i la innovació que van presidir la trajectòria professional de Quim Regàs". L'acte d'entrega s'ha realitzat al Parlament de Catalunya i l'ha presidit la presidenta de la cambra, Núria de Gispert. En recollir el premi, Nebreda ha recordat anècdotes professionals, algunes de les quals va compartir amb el propi Regàs.

El Premi Quim Regàs va ser instituït per un grup d'amics del periodista Quim Regàs (Manresa, 1951- Barcelona, 2007) per tal de perpetuar la seva memòria. Regàs va destacar en la recerca de nous formats periodístics, com el model de mitjans 'online', al qual va contribuir amb capçaleres com 'Olé', 'ADN' o 'Metro.

A més, Regàs va treballar en multitud de mitjans escrits, des del desaparegut 'Tele/exprés', 'El Periódico de Catalunya' o el 'Diari de Barcelona'. Així mateix va contribuir a redissenyar premsa internacional com 'Clarín', 'La Stampa' o 'The Independent'.

Òscar Nebreda s'ha convertit en el quart professional del periodisme que recull el guardó Quim Regàs, i ho ha fet amb el veredicte unànime del jurat. Abans ho van fer Ramon Besa, Mònica Terribas i Eugeni Sallent. El guardó és una obra encarregada expressament a l'artista Joan Pere Viladecans, que també ha assistit a l'acte.

El jurat del premi està format per Francesc Aguilar, José Marí Alguersuari, Josep Maria Artells, Tatxo Benet, Lluís Canut, Antoni Cases, Rafael Jorba, Carlos Martín, José Luis Martínez, Santi Nolla -president-, Carlos Pérez de Rozas, Arturo San Agustín, Sebastián Serrano i Joan Vilapriñó.

Santi Nolla ha repassat la trajectòria periodística i satírica d'Òscar Nebreda. El director de 'Mundo Deportivo' ha definit el ninotaire com un "autèntic innovador", com a iniciador de la tira còmica blaugrana lligada a l'actualitat. Així mateix, també ha destacat la creació del personatge de 'Jordi Culé', com un dels més provocadors i exitosos enginys de Nebreda.
En recollir el guardó, Nebreda ha recordat la persona de Quim Regàs, de qui ha destacat la seva capacitat "per enfadar-se" i la seva mirada profunda sobre la realitat. El ninotaire, ja retirat de l'activitat professional, ha volgut agrair el premi als molts ninotaires amb qui ha compartit experiències professionals, així com a "tots els redactors de mitjans de comunicació" en general.

Nebreda s'ha referit de forma especial a la revista 'El jueves', per la seva dilatadíssima trajectòria, de 33 anys, que ha comparat a la de capçaleres com 'El País'. En un discurs extens i carregat d'ironia i vehemència, Nebreda s'ha permès fins i tot criticar la banalitat que, en la seva opinió, també ha aportat la cultura 2.0 al món del periodisme, tot exemplificant-ho amb plataformes com 'Twitter' o 'Facebook'. Nebreda ha reconegut que "potser s'ha quedat antiquat", però ha reivindicat la importància de l'anàlisi i la reflexió del paper.

Finalment, el guardonat ha expressat el seu agraïment al jurat per haver premiat un dels darrers exponents d'una generació de ninotaires i il•lustradors d'actualitat que Nebreda considera "la última".

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha clos l'acte recordant els tres valors que el jurat d'aquest guardó sempre té en compte: la passió, la innovació i l'excel•lència. Nebreda se surt del perfil dels tres professionals que havien estat guardonats fins ara, ha assenyalat De Gispert, que ha subratllat que per primer cop s'entrega a un professional ja retirat. La presidenta del Parlament ha alabat les capacitats de "provocació i ironia" de Nebreda per "desvetllar i commoure consciències".
Pintura flamenca i holandesa del Museu de Ginebra

Aquesta exposició al CaixaForum Girona ofereix una anàlisi de l'aparició i el triomf dels gèneres pictòrics en l'art flamenc i holandès dels segles XVI i XVII amb obres procedents del Museu de Ginebra.

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 

Cinema


Cameron Diaz.
Cameron Díaz es retira del cinema «per sempre»

Cameron Díaz es retira del cinema «per sempre»

La seva companya Selma Blair afirma que l'actriu és feliç i no tornarà a fer pel·lícules

El film «Loving Pablo», amb Penélope Cruz i Javier Bardem, arriba a la gran pantalla

El film «Loving Pablo», amb Penélope Cruz i Javier Bardem, arriba a la gran pantalla

La cartellera setmanal porta en català la cinta d´animació ´El regne de les granotes. Missió a...

VÍDEO | Mira el primer tràiler del retorn de Mary Poppins a la gran pantalla

VÍDEO | Mira el primer tràiler del retorn de Mary Poppins a la gran pantalla

Disney recupera el mític personatge de la mainadera màgica, 54 anys després de la seva estrena

Alicia Vikander: «És estrany veure dones protagonistes»

Alicia Vikander: «És estrany veure dones protagonistes»

L'actriu sueca ha presentat a Espanya la nova pel·lícula de la saga 'Tomb Raider'


Enllaços recomanats: Premis cinema