Premi Internacional Catalunya

Murakami dóna els 80.000 euros del premi a les víctimes del Japó

L'escriptor japonès dedica bona part del seu discurs a dir "no" a l'energia nuclear

10.06.2011 | 00:41
Murakami dóna els 80.000 euros del premi a les víctimes del Japó
Murakami dóna els 80.000 euros del premi a les víctimes del Japó

L'escriptor japonès Haruki Murakami ha rebut aquest dijous el Premi Internacional Catalunya. El literat nipó ha dedicat bona part del seu discurs a dir "no a l'energia nuclear" i ha anunciat que oferirà els 80.000 euros de dotació econòmica a les víctimes del terratrèmol i de l'accident de la central nuclear de Fukushima. D'altra banda, el president Artur Mas ha destacat el paper dels escriptors, "capaços de transformar realitats en somnis perdurables" per afrontar moments durs com el terratrèmol japonès o la crisi econòmica. Precisament, part de la cerimònia ha transcorregut amb el soroll de fons de la manifestació dels treballadors d'Alstom que hi havia a la plaça de Sant Jaume a la mateixa hora.

Tal com ha assenyalat Mas -qui ha entregat el guardó-, Haruki Murakami s'ha mostrat "sever" amb el seu propi poble, ja que ha assegurat que els japonesos són alhora "víctimes i botxins" de la catàstrofe nuclear de Fukushima. L'escriptor ha criticat que hagi primat l'"eficiència" i els interessos de les companyies elèctriques per sobre de la seguretat i ha sentenciat: "També ens hauríem de donar les culpes a nosaltres mateixos, per haver permès o tolerat l'existència d'aquest sistema corromput. Perquè el que ha passat és un problema que afecta profundament la nostra ètica i el nostre model."

Al llarg del discurs, titulat "Somiadors poc realistes", Haruki Murakami ha subratllat: " Els japonesos hauríem hagut de continuar dient no a l'energia nuclear. Aquesta és la meva opinió. Hauríem hagut de dedicar el poder tecnològic, el coneixement i el capital social que teníem com a país a desenvolupar una forma efectiva que pogués substituir la nuclear. Aquesta hauria estat la manera d'assumir una responsabilitat col·lectiva envers les nombroses víctimes d'Hiroshima i Nagasaki". L'escriptor, però, s'ha mostrat esperançat per la capacitat de reconstrucció del poble japonès, tal com ja va fer després de la Segona Guerra Mundial.

Mas: "Nosaltres hem tingut els nostres terratrèmols i tsunamis particulars, com a poble, com a país i com a nació"

Tant Murakami com Mas han destacat que, tant el Japó com Catalunya, han superat moltes dificultats al llarg de la seva història. "No per un fet natural, però sí per altres motius, nosaltres hem tingut els nostres terratrèmols i tsunamis particulars, com a poble, com a país i com a nació", ha assenyalat el president. "Durant la nostra història, hem vist com excèrcits poderosos de nacions molt grans, veïnes, unes just al costat i altres just al nord, d'una forma o d'una altra provocaven aquest tsunami sobre la nació catalana", ha comentat. I és que "un país que durant bona part de la seva història perd llengua, institucions, llibertats i dignitat, també és un país que perd una bona part de la base de la seva vida".

"Quan passen coses tan dures, necessitem gent que sàpiga escriure, que sàpiga transformar les realitats persistents en somnis perdurables", ha manifestat Artur Mas. I hi ha afegit: "En el moment en què estem, que també és una realitat dura, hem de fer una crida en els escriptors, els poetes, la gent de lletres, la gent que es capaç de dibuixar i descriure aquests somnis".

L'obra de Murakami barreja les fronteres d'allò "natural" i "artificial"

De la seva banda, el president delegat del jurat del XXIII Premi Internacional Catalunya, Xavier Rubert de Ventós, ha lloat l'obra de Murakami, que fa que "les fronteres se'ns barregin, allò que és natural i allò que és fantasiós o artificial" i ha demanat uns segons de silenci "per aquest petit país que es diu Japó, que Déu sembla haver escollit per atacar-lo per terra mar i aire".

Al seu torn, l'escriptor, editor i crític literari Josep Maria Castellet ha elogiat l'obra de Murakami, la qual "no deixa indiferent". "La successió de vivències, somnis, passions, enyorances, fets inesperats i sorprenents, afecten directament els nostres sentits i els deixen desperts i atents a les insatisfaccions quotidianes i especialment a la recerca moral de l'existència", ha dit Castellet.

Tal com figura a l'acta del jurat, el premi s'atorga a Murakami en reconeixement a la seva obra narrativa, que ha transcendit en el seu àmbit cultural i ha esdevingut un referent destacat del panorama literari mundial; la creació d'una obra i un univers personal, que dibuixa un món d'oscil•lacions permanents, entre el real i l'oníric, l'humor i la foscor; i el fet de constituir un pont literari entre Occident i Orient, capaç de conjuminar els dos mons: la lleugeresa taoista i l'absorció de tendències i tradicions culturals forànies.

El Premi Internacional Catalunya, atorgat per la Generalitat de Catalunya i dotat amb 80.000 euros i l'escultura 'La clau i la lletra' d'Antoni Tàpies, es concedeix anualment a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món.

Enguany, hi han concorregut 196 candidatures provinents de 56 països, presentades per 225 institucions de 54 països i pel mateix jurat.

Cultura

Pilar Abel va acudir el 18 de setembre al judici a Madrid.
El jutge rebutja que Pilar Abel sigui filla de Dalí i la condemna en costes

El jutge rebutja que Pilar Abel sigui filla de Dalí i la condemna en costes

La fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i la Fundació Gala-Dalí van coincidir a demanar a la demandant...

La demandant persisteix i recorrerà la sentència per continuar lluitant

La demandant persisteix i recorrerà la sentència per continuar lluitant

Reclama el justificant documental de la cadena de custòdia de les restes d'ADN i vol acudir a...

El festival Som Cultura anuncia 60 experiències a quaranta municipis gironins

El festival Som Cultura anuncia 60 experiències a quaranta municipis gironins

El programa té des de cites fotogràfiques per la Figueres daliniana fins a un concert de...

«La funció suprema de la literatura no és entretenir, sinó despertar», diu Sierra

«La funció suprema de la literatura no és entretenir, sinó despertar», diu Sierra

El guanyador del Premi Planeta amb l'obra «El fuego invisible» elogia l'italià Umberto Eco

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema