El Grup Espanyol d'Investigació en Càncer de Mama (GEICAM) ha confirmat en un estudi que un test genètic denominat Oncotype Dx serveix per a reorientar el tractament del càncer de mama d'un terç de les pacients, i que és un primer pas ferm cap a l'oncologia personalitzada.

El GEICAM està constituït per 660 experts que treballen en 176 hospitals. Per validar aquest test, que s'ha dut a terme en 7 centres, entre ells l'Hospital del Mar de Barcelona, s'han estudiat 107 pacients, segons que ha informat aquest centre en un comunicat.

Quimioteràpia, sí o no

El resultat constata, segons el cap de servei d'Oncologia de l'Hospital del Mar i director del programa d'investigació en càncer, Joan Albanell, que el test orienta a l'especialista en la decisió d'afegir o no quimioteràpia al tractament amb teràpia hormonal de les pacients afectades de càncer de mama en estadi precoç.

També prediu, segons Albanell, la magnitud del benefici de la quimioteràpia i valora el risc real de recaiguda de la pacient.

Per a aquest facultatiu, el test resulta molt útil perquè evita la quimioteràpia en aquelles dones en les quals el benefici previst és mínim o inexistent, tant per la toxicitat com pel cost del tractament.

El test orienta l'oncòleg sobre les pacients diagnosticades de càncer amb receptors d'estrogen positiu i HER2 i ganglis negatius.

L'impacte clínic d'Oncotype Dx ja ha estat avaluat als Estats Units, però per fer extensius aquests resultats a pacients d'altres poblacions calia fer estudis en altres països, segons les mateixes fonts.

També han remarcat que Espanya ha estat el primer país europeu a validar l'impacte clínic d'aquest test, i que ara s'iniciaran estudis en altres països europeus.