Bernat (Daniel de nom de bateig) Juliol i Galí, nascut a Girona el 31 d'octubre de 1978, farà demà la professió solemne amb la comunitat benedictina de Montserrat durant la missa conventual a la Basílica de Santa Maria (onze del matí). La cerimònia, presidida per l'abat, Josep Maria Soler, significa el compromís definitiu amb la comunitat i serà consagrat com a monjo. La darrera professió solemne d'un gironí va ser, precisament, la de l'abat, nascut a Santa Eugènia de Ter (ara barri de la ciutat de Girona), el 18 de maig de 1975. Bernat Juliol és llicenciat en Dret (Universitat de Girona, promoció del 2000) i va fer la professió temporal el 6 d'agost de 2007. Abans d'optar per la vida monàstica, havia treballat en un bufet d'advocats de Girona. Actualment, la comunitat benedictina a Montserrat està formada per una seixantena de monjos.

En la cerimònia, Juliol llegirà la cèdula de professió, un text redactat a mà i en queda expressat: "Prometo davant Déu i els sants dels quals conservem aquí les relíquies, i en presència del Pare Abat d'aquest monestir i dels seus monjos, lligar-me a aquesta comunitat, viure com a un monjo i ser obedient segons la Regla de Sant Benet". La lectura es fa davant l'abat i la resta de monjos i, posteriorment, signarà la cèdula sobre l'altar de la basílica. Acabat, el gironí cantarà el verset del salm 118 ("Rebeu-me, Senyor, segons la Vostra Paraula, i viuré, que no em vegi confós en la meva esperança"), que ha de repetir tres vegades, explicitant el seu compromís definitiu. L'abat, en aquesta part de la cerimònia, li entregarà la cogulla i el llibre de pregària, signes de la condició de monjo. L'abraçada de tots els monjos professos solemnes mostrarà, finalment, l'acollida a la comunitat. Aquestes cerimònies reuneixen familiars i amics del profés solemne.

A més de Josep Maria Soler i Bernat Juliol, els monjos gironins a Montserrat són Jordi Castanyer (nascut a Girona i amb data de professió el 9 d'abril de 1972); Daniel Codina (La Cellera de Ter, 15 d'agost de 1964); Carles Gri (Girona, 1 de novembre de 1971); i Damià Roure (Girona, 9 d'abril de 1972). Valentí Tenas és nascut a Vic però està molt vincular, per raó de família, amb Sant Joan de les Abadesses. Va professar el 4 de setembre de 1988. En aquest sentit, Sergi d'Assís, de Malgrat de Mar (Bisbat de Girona però municipi de la demarcació de Barcelona) va firmar el compromís definitiu el 15 de maig de 2005.