La UdG tenia 3 milions estalviats que ara serviran per pagar un terç de la tisorada

La rectora Anna Maria Geli considera que una reducció superior als 6'5 MEUR comprometria la qualitat docent

 01:12  
Anna Maria Geli parla amb els estudiants, l´11 de maig, en el moment d´interrompre el Consell de Govern.
Anna Maria Geli parla amb els estudiants, l´11 de maig, en el moment d´interrompre el Consell de Govern.  marc martí
 NOTÍCIES RELACIONADES

GIRONA | ACN/DDG La Universitat de Girona (UdG) fa setmanes que estudia la manera d'estalviar els 9,5 MEUR que li exigeix el Govern, d'un pressupost per al 2011 de 95'5 MEUR. La rectora, Anna Maria Geli ha avançat que pagaran un terç de la retallada amb els estalvis que han aconseguit reunir durant anys. Per tant, el rectorat vol retallar 6,5 MEUR en despesa ordinària i aportar els 3 MEUR restants amb recursos propis. La rectora assegura que si no recorren als estalvis -se'ls gastaran pràcticament tots- la qualitat docent se'n ressentirà, però ja alerta que el 2012 no tindran diners per a despeses sobrevingudes.
Una primera proposta de retallada s'havia d'aprovar en el Consell de Govern de la universitat el passat 11 de maig, però la sessió es va suspendre per la irrupció de desenes d'alumnes i professors descontents amb les retallades. Ara el rectorat vol presentar el document en un claustre informatiu que està previst que se celebri el 23 de juny i on estan convocats els 235 claustrals.
Segons la rectora, la retallada es farà a través de dues vies diferents. Per una banda, s'ha previst una contenció en la despesa ordinària que permet estalviar 6,5 MEUR i, per altra, també s'aportaran els estalvis que fins ara ha ?reu?nit la UdG i que són d'uns 3 MEUR. La màxima responsable de la Universitat considera que més enllà dels 6,5 MEUR es compromet la qualitat docent i, per tant, ha dit que "no es pot retallar d'enlloc més". Per això, reconeix que l'única solució és posar-hi tots els estalvis. "Pensem que la retallada en l'àmbit docent ha de servir per rellançar el futur de la universitat i no per comprometre-la i no podem anar més enllà dels 6,5 milions", ha reflexionat Anna Maria Geli.
La rectora ha destacat que la UdG té uns pressupostos "molt sanejats" i que ha gastat "amb seny" i, per tant, ha pogut estalviar aquests diners amb els anys. Geli ha afegit que la Generalitat és coneixedora de la situació i que "entén" que la universitat no podrà fer un estalvi d'aquestes dimensions en el pressupost del 2012. En aquest sentit, ha explicat que han acordat començar a negociar el pressupost de l'any vinent després de l'estiu per poder tenir prou temps i fer els equilibris necessaris. A més s'ha mostrat confiada que la Generalitat podrà aportar el 2012 més diners que aquest any.

l Retallada també de PAS
Pel que fa al personal d'administració i serveis (PAS), ha concretat que la partida es redueix en 600.000 euros i que es deixaran de renovar contractes de "personal de reforç". L'oferta acadèmica de la Universitat de Girona abraça 39 graus i 41 màsters oficials. Aquest curs, 14.117 alumnes es van matricular en alguna de les diferents titulacions.

l Estalvi enèrgètic
Una altra via de contenció provindrà d'un pla d'estalvi energètic que s'aplicarà a tots els edificis de la UdG. En aquest sentit, s'ha decidit tancar la majoria de facultats durant el mes d'agost i deixar oberts només alguns laboratoris i les biblioteques. Aquesta decisió els permetrà estalviar 90.000 euros. El pla de sostenibilitat també preveu un estalvi del 10% en despesa corrent, un 20% en les despeses dels serveis centrals i el rectorat i també d'un altre 20% per al Consell Social. La rectora ha dit que se senten "molt forts" per afrontar la retallada i que són "solidaris" amb la resta de la societat.

l Augmentar els ingressos
El rectorat confia que l'estalvi es veurà compensat amb un augment dels ingressos. Segons ha revelat, l'Estat ha decidit apujar el preu de les taxes -fins a un 25% en alumnes que es matriculen per tercer o quart cop en un mateix crèdit- i això es reflectirà en els ingressos de la Universitat. A banda d'això, s'estan intentant negociar nous convenis i renovar els vigents per aconseguir fins a mig milió d'euros més per la via del mecenatge.
Els càlculs que ha fet el rectorat preveuen un augment dels ingressos d'1,8 MEUR, una quantitat que també es té en compte a l'hora de confeccionar el pla de sostenibilitat. Geli ha anunciat que això permetrà amortir l'efecte de la retallada i ha avançat que la universitat destinarà tots els recursos que pugui per evitar que cap alumne matriculat es quedi sense estudiar a causa de l'apujada de les taxes universitàries. L'oferta acadèmica de la Universitat de Girona abraça 39 graus i 41 màsters oficials. Aquest curs, 14.117 alumnes es van matricular en alguna de les diferents titulacions.

l Construccions aturades
A banda dels 9,5 MEUR en despesa ordinària, la Generalitat també ha frenat el pla d'inversions que s'havia acordat per al període 2008-2013. La rectora ha apuntat que, segons aquest pla, es preveia que la UdG disposés d'11 MEUR destinats a equipaments aquest 2011. Amb aquests diners, per ?exem?ple, es volien començar les obres de la nova facultat de Turisme -hi ha un solar reservat al campus de Montilivi- i també l'edifici de Serveis del Barri Vell. En el cas de la nova facultat de Turisme, ja es disposava fins i tot de projecte constructiu que des de fa més de mig any està en mans del Govern. Ara bé, ha comentat que la partida s'ha retallat en més de 8 MEUR i que, finalment, només disposen de 2,5 MEUR per afrontar el manteniment dels equipaments actuals i que, per tant, les noves construccions hauran d'esperar, com a mínim, fins a finals del 2012. Geli ha dit que tenen el compromís de la Generalitat de cercar una sortida per als estudiants de Turisme que des de fa anys esperen un edifici nou i que ara fan classes a cavall de la Facultat de Lletres i unes aules cedides per la UOC. Es posarà a disposició de la UdG un edifici titularitat de la Generalitat que estigui buit. La rectora ha apuntat que els semblaria bé traslladar-se a l'antiga seu dels servei territorial de Salut -situada a les Pedreres- per la proximitat amb el campus del Barri Vell. El trasllat de Turisme no està tancat, però Geli espera que el proper curs ja es pugui iniciar en aquest edifici provisional.

l El Campus de Salut, a l'aire
Pel que fa al nou campus de la Salut, la rectora ha explicat que el projecte no estava inclòs en el pla d'inversions del 2008-2013 perquè els estudis es van aprovar més tard que el pla. Per tant, caldrà buscar finançament dins del pròxim pla. Fins que no es resolgui el futur del nou Hospital Trueta no es vol prendre cap decisió sobre aquest projecte.
Pintura flamenca i holandesa del Museu de Ginebra

Aquesta exposició al CaixaForum Girona ofereix una anàlisi de l'aparició i el triomf dels gèneres pictòrics en l'art flamenc i holandès dels segles XVI i XVII amb obres procedents del Museu de Ginebra.

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 

Cinema


«The Cloverfield Paradox»: El xoc original
«The Cloverfield Paradox»: El xoc original

«The Cloverfield Paradox»: El xoc original

Netflix va estrenar per sorpresa fa uns dies «The Cloverfield Paradox», la tercera pel·lícula de...

Guillermo del Toro: Les seves cinc millors pel·lícules

Guillermo del Toro: Les seves cinc millors pel·lícules

L'últim film del director, «La forma del agua», està nominada en 10 categories als Oscars

Aquesta és l´escena preferida de Dakota Johnson a «Cincuenta Sombras de Grey»

Aquesta és l´escena preferida de Dakota Johnson a «Cincuenta Sombras de Grey»

L'actriu explica quin és a parer seu el millor moment en tota la saga del seu personatge

Steven Spielberg irromp a la cartellera de cinema amb «Los archivos del Pentágono»

Steven Spielberg irromp a la cartellera de cinema amb «Los archivos del Pentágono»

Ventura Pons estrena el documental «Universal i Faraona» amb fragments de la memòria de José Pérez...


  Conegui'ns:  CONTACTI |  CONEGUI'NS |  LOCALITZACIÓ     PUBLICITAT:  TARIFES  
Queda terminantment prohibida la reproducció total o parcial dels continguts oferts a través d'aquest mitjà, llevat autorització expressa de diaridegirona.cat. Així mateix, queda prohibida tota reproducció a l'efecte de l'article 32.1, paràgraf segon, Llei 23/2006 de la Propietat intel·lectual.
Adaptat a la Llei de
Protecció de Dades per


Avís legal
Altres mitjans del grup
Diario de Ibiza | Diario de Mallorca | El Diari | Empordà | Faro de Vigo | Información | La Opinión A Coruña | La Opinión de Granada | La Opinión de Málaga | La Opinión de Murcia | La Opinión de Tenerife | La Opinión de Zamora | La Provincia | La Nueva España | Levante-EMV | Mallorca Zeitung | Regió 7 | Superdeporte | The Adelaide Review | 97.7 La Radio | Blog Mis-Recetas | Euroresidentes | Loteria de Nadal | Oscars | Goya