EN DIRECTE

Can Ruti usa hormones de creixement per tractar traumes cranioencefàlics

La patologia no afecta només nens com es creu, sinó que pot aparèixer en l'edat adulta

 

BARCELONA | EFE/DDG Un equip d'investigadors de l'Hospital de Can Ruti de Badalona duu a terme un estudi sobre l'aparició de dèficit de l'hormona del creixement (GH) en persones que han patit un traumatisme cranioencefàlic greu i està utilitzant aquesta hormona per tractar aquests pacients.
El cap del servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital de Can Ruti, Manel Puig, encapçala un equip d'endocrinòlegs que estudia la relació entre els traumatismes cranioencefàlics i les lesions de la glàndula hipòfisi, situada a la part frontal del cervell, a l'altura del nas, i encarregada de segregar l'hormona del creixement.
Puig va explicar que el dèficit de l'hormona del creixement no és una patologia que afecti únicament nens, sinó que pot aparèixer en l'edat adulta, després d'un trauma cranioencefàlic sever.
El seu equip d'investigació treballa en la línia que, després d'un traumatisme d'aquestes característiques, aplicar hormona del creixement podria contribuir al fet que el teixit neuronal lesionat es recuperi més ràpidament. "En esportistes de risc com pilots de motos, boxejadors o alpinistes", va assenyalar Puig, "caldria realitzar més control de la funció de la hipòfisi, ja que els cops forts al cap poden tenir conseqüències i afectar la glàndula hipofisària".
El tractament per a aquest tipus de pacients, el nombre real dels quals no està quantificat, encara que segons una revista britànica especialitzada a Espanya n'hi ha uns 2.000, consisteix, segons que va assenyalar el doctor Puig, "a injectar cada dia hormona de creixement, fins que el pacient arriba als 70 anys d'edat, aproximadament".

Aparició a causa de tumors
Aquest dèficit també pot aparèixer en el tractament quirúrgic de tumors hipofítics. Aquest és el cas d'Antonio Liger, un sevillà de 66 anys que presideix l'Associació de Pacients Deficitaris de GH-Adults.
Liger va explicar que l'any 1971 es va sotmetre a una operació per extreure-li un tumor cerebral, després de la qual li va sobrevenir un dèficit d'hormona del creixement del qual s'està tractant amb l'hormona del creixement.
"Tenia cansament crònic, falta de capacitat per fer les coses amb normalitat, irritabilitat i un problema cardiovascular important, i també van aparèixer problemes amb la parella per falta de desig sexual", va destacar Liger com alguns dels principals problemes que li va causar la malaltia en aparèixer. També va afirmar que "Catalunya està al capdavant en la investigació i tractament del dèficit de l'hormona de creixement".
Un cop diagnosticada la malaltia, va dir Puig, "el tractament es realitza amb GH sintetitzada amb tecnologia d'ADN recombinant amb un tractament similar al de la diabetis (mitjançant injecció). Abans s'utilitzaven cadàvers per extreure l'hormona i això causava alguns problemes", va explicar.

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 

Cinema


Isabel Coixet estrena el drama ´La llibreria´ i Jaume Balagueró, el thriller sobrenatural ´Musa´

Isabel Coixet estrena el drama ´La llibreria´ i Jaume Balagueró, el thriller sobrenatural ´Musa´

El director barceloní Carlo Padial porta a la gran pantalla la comèdia 'Algo muy gordo'...

ESTRENES | Thor torna a la gran pantalla a «Ragnarok», la tercera cinta de la saga

ESTRENES | Thor torna a la gran pantalla a «Ragnarok», la tercera cinta de la saga

El guionista de 'Lo imposible' estrena 'El secreto de Marrowbone' després del seu pas pel Festival...

ESTRENES | El director Darren Aronofsky torna als cinemes amb ´Madre!´

ESTRENES | El director Darren Aronofsky torna als cinemes amb ´Madre!´

Ricardo Darín és el president argentí a 'La cordillera' i 'La llamada', amb participació de TV3,...


Enllaços recomanats: Premis cinema