Can Ruti usa hormones de creixement per tractar traumes cranioencefàlics

La patologia no afecta només nens com es creu, sinó que pot aparèixer en l'edat adulta

 

BARCELONA | EFE/DDG Un equip d'investigadors de l'Hospital de Can Ruti de Badalona duu a terme un estudi sobre l'aparició de dèficit de l'hormona del creixement (GH) en persones que han patit un traumatisme cranioencefàlic greu i està utilitzant aquesta hormona per tractar aquests pacients.
El cap del servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital de Can Ruti, Manel Puig, encapçala un equip d'endocrinòlegs que estudia la relació entre els traumatismes cranioencefàlics i les lesions de la glàndula hipòfisi, situada a la part frontal del cervell, a l'altura del nas, i encarregada de segregar l'hormona del creixement.
Puig va explicar que el dèficit de l'hormona del creixement no és una patologia que afecti únicament nens, sinó que pot aparèixer en l'edat adulta, després d'un trauma cranioencefàlic sever.
El seu equip d'investigació treballa en la línia que, després d'un traumatisme d'aquestes característiques, aplicar hormona del creixement podria contribuir al fet que el teixit neuronal lesionat es recuperi més ràpidament. "En esportistes de risc com pilots de motos, boxejadors o alpinistes", va assenyalar Puig, "caldria realitzar més control de la funció de la hipòfisi, ja que els cops forts al cap poden tenir conseqüències i afectar la glàndula hipofisària".
El tractament per a aquest tipus de pacients, el nombre real dels quals no està quantificat, encara que segons una revista britànica especialitzada a Espanya n'hi ha uns 2.000, consisteix, segons que va assenyalar el doctor Puig, "a injectar cada dia hormona de creixement, fins que el pacient arriba als 70 anys d'edat, aproximadament".

Aparició a causa de tumors
Aquest dèficit també pot aparèixer en el tractament quirúrgic de tumors hipofítics. Aquest és el cas d'Antonio Liger, un sevillà de 66 anys que presideix l'Associació de Pacients Deficitaris de GH-Adults.
Liger va explicar que l'any 1971 es va sotmetre a una operació per extreure-li un tumor cerebral, després de la qual li va sobrevenir un dèficit d'hormona del creixement del qual s'està tractant amb l'hormona del creixement.
"Tenia cansament crònic, falta de capacitat per fer les coses amb normalitat, irritabilitat i un problema cardiovascular important, i també van aparèixer problemes amb la parella per falta de desig sexual", va destacar Liger com alguns dels principals problemes que li va causar la malaltia en aparèixer. També va afirmar que "Catalunya està al capdavant en la investigació i tractament del dèficit de l'hormona de creixement".
Un cop diagnosticada la malaltia, va dir Puig, "el tractament es realitza amb GH sintetitzada amb tecnologia d'ADN recombinant amb un tractament similar al de la diabetis (mitjançant injecció). Abans s'utilitzaven cadàvers per extreure l'hormona i això causava alguns problemes", va explicar.

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cinema


Daniel Craig tornarà a posar rostre a l'agent 007.
Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

L'actor continuarà sent el rostre de l'agent 007 en el nou lliurament de la saga, però per última...

Christopher Nolan va voler rodar ´Dunkerque´ sense guió

Christopher Nolan va voler rodar ´Dunkerque´ sense guió

El cineasta admet que els productors i fins i tot la seva dona el van dissuadir de la seva idea

´Wolf Warrior 2´, el film més vist a la història de la Xina

´Wolf Warrior 2´, el film més vist a la història de la Xina

La cinta recapta 60 milions de dòlars i supera la fantasia romàntica 'The Mermaid'

Un videojoc especial

Un videojoc especial

Steven Spielberg ha dirigit l'esperada adaptació cinematogràfica de la novel·la «Ready player...


Enllaços recomanats: Premis cinema