El 2006, el curtmetratge 'Tadeo Jones' va aconseguir un èxit sense precedents en el gènere d'animació a l'estat espanyol. Més de 65 premis nacionals i internacionals, incloent el Premi Goya a Millor Curtmetratge d'Animació van avalar un projecte d'Enrique Gato que ara està prenent forma de llargmetratge amb la producció del català Edmon Roch al darrere. El pressupost no està tancat, però serà superior als 7MEUR per tal de poder fer un producte competitiu amb l'animació mundial. En una entrevista a l'ACN, Edmon Roch, ha explicat que serà un film en tres dimensions i tècnica estereoscòpia que podria arribar a les sales la primavera vinent, per completar un procés de més de quatre anys de feina.

Enrique Gato va crear el 2002 el personatge Tadeo Jones, una contraposició del seu anterior projecte, i que parodiava les aventures d'Indiana Jones. D'aquesta idea en va sortir un curtmetratge que va arrasar, literalment, en premis i èxit de públics. Es va endur més de 65 reconeixements internacionals i nacionals, entre ells el Premi Goya a Millor Curtmetratge d'Animació el 2006

Els productors Edmon Roch i Jordi Gasull van veure en el personatge una bona pel·lícula i no van deixar passar l'oportunitat. Fa quatre anys que hi treballen i, tal i com ha explicat en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies, podrà estar enllestida a finals d'aquest 2011 per arribar a les sales la Setmana Santa de l'any vinent.

Ha estat un procés llarg perquè com diu Roch a l'animació tot és ''més complex''. En animació el temps de rodatge és molt més llarg i diu el productor, ''hi ha menys possibilitat d'error'' perquè no pots canviar moltes de les decisions que ja s'han pres. Tot i això, Edmon Roch considera que és ''un procés gratificant'' perquè vas ''creixent de mica en mica'' per assolir els objectius.

Roch ha desvetllat que serà un cinema d'aventures fet en 3D, a l'estil de Píxar, ja que inclou tècnica estereoscòpica i per tant, s'haurà de veure als cinemes amb les ulleres especials per aquest tipus de produccions. L'animació s'està duent a terme principalment a Madrid, mentre que la tècnica de l'estereoscòpia es treballa a Barcelona, en total, amb un equip de més de 100 persones.

Aposta per l'animació, el gènere més universal

El productor de 'Bruc' o 'Lope', films que ha estrenat justament el passat 2010, ha canviat doncs totalment el registre per donar forma a un projecte d'animació que superarà els 7MEUR. I és que per Roch, cal fer un producte competitiu en el mercat i 'Tadeo Jones' es trobarà, segons el productor, amb els films produïts per Dreamworks, Disney o Píxar. Per això ha estat bàsica la inversió privada. Roch ha explicat que compten amb el suport de Telefónica, Tele5 i Televisió de Catalunya, i que ''sumant totes les peces'' han pogut arribar a aquest pressupost.

Roch reconeix que l'animació és el gènere ''més universal'' perquè no hi ha la barrera lingüística però tanmateix, admet que és complicat poder sincronitzar els llavis en animació per poder fer versions diferents que convencin el públic. 'Tadeo Jones' s'estrenarà en català, castellà i anglès, i tot i que no ha volgut fer públics els noms, ja fa temps que tenen alguns dels actors i actrius que posaran les veus a la pel·lícula, tot i que ha admès que seran veus reconegudes majoritàriament.

Per Roch, els films d'animació són més universals també perquè ''viatgen més i tenen un major consum perquè són més familiars i obertes''. Per això, diu entre les millors pel·lícules de cada any, sempre hi ha una pel·lícula d'animació.

Ikiru Films, produint malgrat la crisi

Edmon Roch no para la màquina de produir que va impulsar el 2004, Ikiru Films, i 'Tadeo Jones' no és l'únic projecte que té en cartera i preparació. Després d'un any complet amb 'Bruc' i 'Lope', Roch està treballant també en una comèdia juvenil amb fantasmes i instituts que començaran a rodar aquest estiu mateix. Tot just s'està tancant el càsting però Roch ha avançat que repetirà part de l'equip d''Spanish Movie' i que el director serà Paco Cabezas. Roch l'ha descrita com ''una pel·lícula divertida, de paròdia, intel·ligent i amb molta gràcia''.