Representants d'associacions de memòria històrica, del grup parlamentari socialista i de IU van ?coin?cidir ahir en advertir a la Real Academia de la Historia que els recursos públics "no estan per falsificar la història", per la qual cosa han exigit que es corregeixi el Diccionario Biográfico Español.

La presidenta de l'Associació de Descendents de l'Exili, Ludivina García, i altres membres d'associacions de memòria històrica es van reunir ahir amb el president de la Comissió de Justícia del Congrés, Álvaro Cuesta; el secretari general del grup socialista, Eduardo Madina, i amb el diputat d'IU Gaspar Llamazares.

Aquestes associacions van lliurar als diputats una còpia de l'escrit que havien presentat prèviament al registre del Ministeri d'Educació, on protesten per algunes de les biografies incloses al Diccionario biográfico, com la de Franco. En ella, Luis Suárez hi afirma que el general "va muntar un règim autoritari, però no totalitari". L'escrit de protesta està subscrit per més de 1.300 persones.

Cuesta i Madina van explicar a la reunió la proposició no de llei que han presentat sobre aquest assumpte i que el ple veurà el proper 12 de juliol, segons fonts del grup socialista.

La proposició exigeix al govern que interrompi la difusió a Espanya i a l'estranger del Diccionario, fins que una comissió científica revisi les entrades on s'ha detectat una "manca d'objectivitat".

Llamazares va considerar que el Diccionario "no pot sortir de l'Acadèmia perquè és una negació de la història. "Gairebé, gairebé és millor Viquipèdia que tenir un diccionari de la història que sigui obertament colpista. Viquipèdia serà més discutible des del punt de vista científic però no és ideologia de colpisme", va considerar.