Patrimoni

El fons nobiliari del Palau de Requesens, a l´Arxiu de Catalunya

Es tracta del conjunt documental nobiliari més important que es conserva al territori català

17.06.2011 | 19:13

L'Arxiu Nacional de Catalunya ha incorporat el fons del Palau de Requesens de Sant Cugat del Vallès. Es tracta del conjunt documental nobiliari més important que es conserva al territori català i que constitueix una font essencial per al coneixement de la història dels països de l'arc mediterrani durant l'Edat Mitjana i Moderna. Alguns dels documents més rellevants que s'hi inclouen corresponen a la Lliga Santa que obtingué la victòria naval de Lepant (1571), les relacions de la monarquia espanyola durant la dinastia dels Aùstria, així com diverses peces que fan referència a la història local de municipis com Molins de Rei o Martorell. L'arxiu compta amb 4.682 unitats documentals i ha estat cedit per la Companyia de Jesús.

L'Arxiu del Palau de Requesens està format per un fons documental extens que pertanyia als comptes Sobradiel, descendents de la família Requesens, i que van cedir a la Companyia de Jesús l'any 1921, juntament amb l'edifici de la Reial Capella del Palau. "No tenim gaire clar per quina raó, però les escriptures indiquen que la Companyia va comprar la casa de la família amb tot el que hi havia dins", comenta el superior provincial dels jesuïtes catalans que afirma que el més important que hi havia a l'edifici era aquest arxiu històric que "és un autèntic tresor". Posteriorment, l'any 1976 el van traslladar al Centre Borja de Sant Cugat del Vallès.

L'Arxiu està integrat per 690 lligalls de documentació, majoritàriament dels segles XV al XIX; vuit capses de privilegis reials i pontificis; 329 manuscrits medievals i moderns; 3.622 pergamins dels segles X al XVII i 33 segells de cera procedents dels privilegis reials i papals.

Segons ha explicat el director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Maria Sans Travé, aquest és l'arxiu nobiliari més important que es conserva al territori català: "És equiparable als de títols de la grandesa d'Espanya com els ducats de Medicnaceli, Cardona i Hijar", ha comentat Sants Travé.

El fons conté documents únics sobre la Lliga Santa que obtingué la victòria naval de Lepant (1571) i sobre el seu comandant, Lluís de Requesens, que fou també governador de Milà i dels Països Baixos.

També s'hi troben documents del regne de Nàpols, és a dir, la correspondència del pap Alexandre VI i l'emperador Maximilià d'Àustria. Per altra banda conserva nombroses cartes de l'emperador Carles I i del seu fill Felip II que aporten informació rellevant per entendre les relacions i història política de la monarquia espanyola durant la dinastia dels Àustria.

Referències a la història municipal

Aquest arxiu té un gran interès per les seves referències a la història local de diferents poblacions de Catalunya i Valencia. Destaca la extensa informació sobre les baronies de Castellví de Rosanes i Martorell, de Molins de Rei i Santa Creu d'Olorda, així com part dels documents de Vallmoll, a l'Alt Camp, i alguns de Palamós i Calonge, al Baix Empordà. Les peces sobre el territori valencià fan referència a les baronies de Tous, Montoral i el Grau.

"És un fons molt conegut i que ha estat molt estudiat", comenta Sans Travé que recorda que ha servit per realitzar un gran nombre de treballs d'història social, cultural i econòmica de l'època.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit l'acte de lliurament en dipòsit d'aquest arxiu. Durant el seu discurs ha agraït als jesuïtes la seva aportació i ha destacat la bona feina que duen a terme els professionals que treballen a l'Arxiu Nacional de Catalunya: "Cada cop més persones i institucions tenen a bé dipositar en aquesta casa els seus bens patrimonials", ha assenyalat el conseller.

En aquest sentit, ha assegurat que aquesta és una mostra de la convicció creixent del lligam que s'ha de produir entre la capacitat de pensar en el demà sense oblidar la història: "Una mirada forta sobre el passat permet reconèixer una voluntat extraordinària de futur", ha indicat el conseller que ha afirmat que gràcies a aquesta cessió es posa a l'abast dels investigadors i estudiadors aquest material.

Cultura

Salvador Sunyer
Temporada Alta supera l'equador amb el 77% de les entrades venudes

Temporada Alta supera l'equador amb el 77% de les entrades venudes

El festival manté el ritme de l'any passat, programa 22 noves funcions i nota canvis en l'actitud...

El pes de la tria

Hi ha una pel·lícula de la Gwyneth Paltrow que podia ser molt millor del que és, però que parteix...

«Estiu 1993», millor Òpera prima del Festival d´Almeria

La pel·lícula Estiu 1993, dirigida per Carla Simón i rodada a la Garrotxa,...

Una nit de Halloween que no s´acaba

Una nit de Halloween que no s´acaba

Els herois de DC viuen la nit més terrorífica en un especial per gaudir més enllà de les dates

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema