Claudi Ametlla, Manuel Brunet, Agustí Cabruja, Jaume Gascon i Emili Vigo: aquests són els noms de les persones a qui es dedica A l'ombra de Josep Pla. Cinc escriptors-periodistes gironins de la República, que avui s'inaugura a la Fundació Josep Pla.

La mostra centra la seva atenció en el rescat del periodisme literari i autoreferencial d'algunes figures representatives de les comarques gironines; i com expliquen al catàleg Francesc Montero i Xavier, Pla, "vol restituir la memòria de cinc personatges injustament ?obli?dats, que van morir a l'exili o que van quedar silenciats a l'interior". És per això que l'exposició, que s'inaugurarà amb la presència del mateix Xavier Pla (professor de la UdG) i el vicerector de Relacions Institucionals, Societat i Cultura, Antoni Puigvert, proposa un recorregut que reuneix la documentació més rellevant, ordenada i presentada de forma atractiva.

Ametlla, Brunet, Cabruja, Gascon i Vigo són cinc figures de les comarques gironines (o vinculades a les nostres comarques) avui no prou reconegudes del patrimoni cultural de la Catalunya dels anys de preguerra i de la immediata postguerra. Tot i que els cinc no devien arribar a coincidir mai alhora es coneixien, tenien multitud d'amics comuns, havien treballat junts i coincidien en el respecte per la figura de Josep Pla.

Cinc vides per al compromís

Com es detalla al catàleg, el més conegut és Claudi Ametlla (1883-1968), autor de les importants Memòries polítiques, i de Catalunya, paradís perdut (1984). Tot i no ser gironí d'origen, Ametlla va ser governador civil de Girona el 1932 i va establir una àmplia xarxa de contactes amb intel·lectuals i periodistes juntament amb el seu fill Josep Maria, exiliat a Mèxic i primer alcalde democràtic de Figueres. Des de l'exili de Perpinyà, va col·laborar a Quaderns d'Estudis Polítics, Econòmics i Socials; i retornat a Catalunya, va impulsar diverses iniciatives polítiques.

La controvertida figura de Manuel Brunet (1889-1957), redactor de La Publicitat i La Veu de Catalunya i que va signar amb el pseudònim "Romano" nombrosos articles a Destino, encara no és prou coneguda. De la seva vinculació amb Figueres, Castelló d'Empúries i Vilabertran en queden nombroses col·laboracions a la premsa. ?L'any 2008 la família Brunet va cedir el seu fons documental a la UdG.

De la seva part, l'amic de Josep Pla i d'Eugeni Xammar, Jaume Gascon (1904-2005), després d'un periple vital per diversos països d'Europa, va establir-se a Girona com a traductor. Memòries d'un periodista català (1904-1940) explica en primera persona les vivències d'un home que va exercir de periodista a l'Alemanya nazi, sempre acompanyat de la seva càmera fotogràfica, i va conèixer la presó a l'Espanya de la primera postguerra franquista.

Emili Vigo va néixer a la Bisbal el 1917. La seva vida va estar marcada per la tuberculosi, la política i el periodisme, que va practicar de manera extraordinàriament precoç. Abans de l'esclat de la guerra, es va convertir en secretari de Josep Irla, quan aquest era sotssecretari de Cultura. La mala salut i els problemes econòmics el van forçar a tornar a Catalunya el 1950, on va morir quatre anys després.

Finalment Agustí Cabruja (Salt, 1911 - ciutat de Mèxic, 1983) va ser un periodista destacat del període

republicà en l'àmbit gironí. Col·laborador de Lluís Companys, va treballar per al seu diari, La Humanitat. Durant la guerra civil va lluitar amb l'exèrcit republicà i el 1939 es va exiliar a França. Després d'uns mesos en un camp de concentració, poc després marxà a Mèxic, i allà va ser un intens col·laborador de la premsa de l'exili.