L'investigador Armand Grau ha demostrat científicament en la seva tesi doctoral, llegida ahir a la Universitat de Girona, que deixar de fumar augmenta la qualitat de vida. Grau ha centrat la seva tesi en els hàbits relacionats amb el tabac. La seva recerca demostra que un descens en la qualitat de vida física indueix a l'abandonament del tabac, mentre que la mala salut mental afavoreix la recaiguda.

A la tesi Avaluació evolutiva de la Salud Percebuda segons les Etapes del Canvi del Model Transteòric en el Tabaquisme, Grau valora la qualitat de vida relacionada amb la salut, mitjançant un qüestionari.

Va observar que els fumadors (i en especial, els que es plantegen deixar-ho) tenen pitjor qualitat de vida i menys satisfacció amb la vida que els exfumadors. Els qui no abandonen però es plantegen deixar de fumar experimenten un descens en Funció Física, en Salut General i en el Component Sumari Físic. L'investigador assenyala que "una mala percepció de salut física acompanya a la decisió de deixar de fumar". La recaiguda s'associa a un empitjorament en les dimensions Vitalitat i Salut Mental.