El mar Mort es mor. La reducció del 98 % del cabal del riu Jordà del qual s'alimenta i la sobreexplotació industrial per extreure'n els minerals amenacen de fer desa?parèixer una formació única al món. Gaudir de la sensació d'ingravidesa que produeix flotar a les aigües hipersalines d'aquest balneari natural i untar-se el cos amb l'oliós fang serà un luxe del qual no podran gaudir les properes generacions, segons els experts. Les aigües del mar Mort baixen al vertiginós ritme d'un metre per any, fet que podria fer-lo desaparèixer en només quatre dècades, afirmen.

Altres entesos, però, prediuen que mai no deixarà d'existir, gràcies a les aportacions d'aigües subterrànies, però que s'encongirà fins a tenir només el 30 % dels 625 quilòmetres quadrats que ocupa ara. Els grups de defensa del medi ambient denuncien que ni Israel, ni Jordània ni l'Autoritat Nacional Palestina no fan res per conservar el lloc més baix del planeta ?(?situ?at a 416 metres per sota del nivell del mar), famós per tenir unes propietats saludables i cosmètiques, i que gaudeix d'una radiació solar única i també d'una densitat d'oxigen augmentada.

Segons l'ONG Amics de la Terra Orient Mitjà, el deteriorament durant les últimes dècades ha fet que la part nord i sud del gran llac salí hagin quedat totalment desconnectades entre elles. "De fet, podem parlar que només queda la part nord, perquè la zona sud són només piscines industrials fetes per a la recollida de minerals", assegura Mira Edelstein, portaveu de l'ONG. Perdre el mar Mort no suposaria només la desaparició d'un ecosistema únic, sinó que també tindria greus conseqüències econòmiques, per la pèrdua d'una de les destinacions turístiques més importants de la regió.