Sónar 2011

El minimalisme d´Steve Reich dóna el tret de sortida al Sónar

El grup bcn216 ha interpretat aquest dijous 'Music for 18 Musicians' com a inauguració oficial del festival

17.06.2011 | 10:39
El grup bcn216 ha inaugurat oficialment el Sónar 2011 amb una obra d´Steve Reich.
El grup bcn216 ha inaugurat oficialment el Sónar 2011 amb una obra d´Steve Reich.

El minimalisme d'Steve Reich (Nova York, 1936) ha omplert aquest dijous el vespre la sala gran de L'Auditori en el concert inaugural del Festival Sónar 2011. Els encarregats d'interpretar els sons de 'Music for 18 Musicians', la peça més emblemàtica de Reich, ha estat el grup bcn216 i les Synergy Vocals, capitanejades per Micaela Haslam. L'obra té la particularitat de no dependre d'un únic director, sinó que la responsabilitat és compartida entre tots els músics que desenvolupen de manera precisa els ritmes concrets de Reich. Ni Steve Reich ni Carles Santos han pogut interpretar aquest dijous les parts de piano, ja que els dos músics han anul·lat la seva participació al concert per motius de salut.

Ja fa vuit anys que L'Auditori i el Sónar col·laboren per donar el tret de sortida al Festival de Música Avançada i Arts Multimèdia, i enguany, la conjunció d'aquesta música tenia un nom propi: Steve Reich. El grup bcn216 va pactar amb el músic novaiorquès interpretar la seva obra més emblemàtica del minimalisme que projectava, 'Music for 18 Musicians', una peça sense director que confia en la responsabilitat de diferents instrumentistes per tal de gestionar la seva interpretació.

'Music for 18 Musicians' és una obra composada entre el 1974 i el 1976 i representa una peça clau de la música d'avantguarda de la segona meitat del segle XX i Reich és tot un símbol de la música minimalista, que va sorgir com a resposta a la rigidesa dodecafònica de la primera meitat del segle. Així, Reich composa música molt més melòdica amb ritmes fascinants que actualment lliguen amb la música avançada.

De fet, la vocalista Micaela Haslam considera que és una obra ''molt fàcil d'escoltar'' perquè no és cromàtica, sinó diatònica. La música, que ha interpretat gairebé un centenar de vegades aquesta peça, considera que l'obra és ''com un sudoku'', que resolta es veu senzilla però que a l'inici no se sap com afrontar-s'hi i costa de desxifrar.

David Albet, director artístic de bcn216, considera que 'Music for 18 Musicians' provoca ''hipnosi'' entre els espectadors i oients, pels ritmes i les sonoritats amb què juga Steve Reich. Per Albet, és una mostra que hi ha tot un món a cavall de la música contemporània clàssica i l'avançada que es promou en espais com el Sónar.

El grup bcn216, que ja ha participat en altres ocasions en aquest concert col·laborant amb el Festival Sónar, interpretarà finalment també les quatre parts de piano, que en un inici havia de poder tocar el mateix autor, Steve Reich, però que per motius de salut, no ha pogut viatjar a Barcelona. El substitut va ser Carles Santos, però també per problemes de salut, el compositor valencià no ha pogut ser aquest dijous a L'Auditori. El concert també ha comptat amb la interpretació de 'Sextet', del mateix autor.

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema