La Capella Polifònica de Girona va celebrar ahir al vespre a l'Auditori-Palau de Congressos de la ciutat un concert per a homenatjar el seu fundador, el mestre Josep Viader i Moliner.

Nascut l'any 1917, Viader s'ha dedicat a la música des de diverses vessants, com la interpretació i la direcció, però també ha actuat com a promotor i compositor, ja que és autor de diverses sardanes i harmonitzacions per a cor, com una de les versions corals d'Els Segadors.

A més de músic, Josep Viader és pedagog, i després de la guerra va combinar l'actuació musical en cobles i orquestres amb l'exercici del magisteri en una escola primària.

L'any 1945 va aconseguir la càtedra de Música de l'Escola de Magisteri de Girona

, succeint Tomàs Sobrequès. Fins a la seva jubilació, va continuar a l'Escola Normal de Girona, d'on va arribar a ser director.

També va formar part del conservatori de música de la ciutat, del qual no només va ser professor, sinó també director.

Viader va optar per ampliar la seva dedicació a la música fora dels centres docents, primer a través de la direcció de la coral del GEIG i posteriorment, l'any 1956, amb la creació de la Capella Polifònica de Girona.

Un cop jubilat com a professor oficial de l'Escola de Magisteri i del Conservatori de Girona, Viader també va abandonar la direcció de la Capella Polifònica, que actualment dirigeix Pere-Mateu Xiberta i Gómez.

Actualment, amb noranta-quatre anys i després d'haver deixat el món laboral, Viader dirigeix el teclat i els registres de l'orgue de Santa Susanna del Mercadal cada diumenge.

L'any 1991 la Generalitat de Catalunya va reconèixer el mestre Josep Viader amb la Creu de Sant Jordi

per la seva tasca en la música i la pedagogia.