El jurat dels Premis Mies van der Rohe -presidit pel degà de la Graduate School of Design de la Universitat de Harvard, Cambridge, Mohsen Mostafavi- ha atorgat una menció especial a arquitectes emergents als gironins Ramon Bosch i Bet Capdeferro, per la rehabilitació de la Casa Collage, del centre històric de Girona. El Premi d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea - Premi Mies van der Rohe 2011 ha estat per al Neues Museum de Berlín, en reconeixement al treball de restauració i reparació de l'espai realitzat per l'estudi londinenc David Chipperfield Architects, en col·laboració amb Julian Harrap. El premi, que s'entregarà aquest dilluns a les vuit del vespre, està dotat amb 60.000 i 20.000 euros, respectivament.

Els dos projectes guardonats representen una fusió de materials nous i antics i, en tots dos casos, es tracta d'obres que han insuflat nova vida a unes estructures existents. Pel que fa a la restauració del berlinès Neues Museum, destruït durant la Segona Guerra Mundial, "si el projecte ha estat popular, no ha estat a causa d'una forta visió singular, sinó pel fet que s'ha fet amb moltes veus, moltes idees, i que aquest ha estat un procés positiu", ha destacat l'arcitecte londinenc David Chipperfield. Es tracta d'una obra que és "un compendi de moltes virtuts del treball arquitectònic", i que conjuga el treball contemporani i amb una sensibilitat per a la conservació del patrimoni, tal com ha destacat el director de la Fundació Mies van der Rohe i secretari del jurat, Lluís Hortet.

La Casa Collage de Girona

D'altra banda, el projecte de la Casa Collage està format per una sèrie d'edificis vells que estaven habitats fins fa poc i que s'havien anat construint en diferents èpoques. El nom del complex suposa un símil amb el "collage", ja que "és un projecte plural de tota la gent que hi ha intervingut, de tota la gent que hi ha d'anar a viure, i també és un collage de temps i d'èpoques i de materials, la majoria reciclats de la mateixa obra", així com reixes, mosaics i pedres, ha relatat l'arquitecte Ramon Bosch (Girona, 1947).

"El meu pare és el mestre d'obres que va fer la casa, i els mestres d'obres tenen un punt de drapaires, ja que sempre recuperen una peça que els sembla bonica, o materials que els parlen d'un altre temps. Això ho hem heretat", ha dit Bet Capdeferro (Girona ,1970), qui ha explicat que la casa era propietat de la seva família.

Es tracta d'un complex on els patis tenen una rellevància especial com a centres gravitatoris per a l'interior. Un dels aspectes que ha tingut en compte el jurat són els criteris de sostenibilitat que s'han seguit per a la restauració. En termes d'energia, els arquitectes van potenciar els sistemes passius existents, que permetien "dos microclimes, a l'estiu i a l'hivern", ha dit Capdeferro.

La dotzena cerimònia de lliurament del Premi coincideix amb el vint-i-cinquè aniversari de la inauguració de la reconstrucció del Pavelló Mies van der Rohe, el juny de 1986. En la roda de premsa, la comissària d'Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassiliou, ha assegurat: "Premis com el que estem presentant avui, són més que un reconeixement a un projecte en concret, serveixen com a recordatori que Europa és un continent creatiu, amb un potencial immens, i que les indústries culturals són part de la solució als reptes que afrontem avui en dia".

343 obres de 33 països

El Premi d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea - Premi Mies van der Rohe, creat l'any 1987, és el guardó més prestigiós de l'arquitectura europea. Es convoca cada dos anys. El guanyador de 2009, va ser Tarald Lundevall, de l'estudi noruec SNØHETTA, per l'Òpera i el Ballet Nacional de Noruega (a la capital, Oslo). La Menció Especial Arquitecte Emergent va ser per a Lea Pelivan i Toma Pleji?, de STUDIO UP, de Zagreb (Croàcia).

En aquesta convocatòria de 2011 s'hi havien presentat 343 obres de 33 països europeus; de les quals es van seleccionar sis finalistes que optaven al primer premi. Els altres finalistes van ser: el Teatre Bronks per a joves a Brussel·les (Bèlgica), de Martine De Maeseneer i Dirk Van den Brande; el MAXXI - Museu d'Arts del Segle XXI, a Roma (Itàlia), de Zaha Hadid, Patrick Schumacher i Gianluca Racana; l'Auditori de la Ràdio Danesa a Copenhaguen (Dinamarca) de Jean Nouvel; el Museu de l'Acròpoli a Atenes (Grècia), de Bernard Tschumi; i el Centre de Rehabilitació Groot Klimmendaal a Arnhem (Països Baixos), de Koen van Velsen.

Els membres del jurat que va seleccionar els finalistes de 2011 eren: Mohsen Mostafavi, president del jurat, degà de la Graduate School of Design de la Universitat de Harvard (Cambridge, Estats Units); Ole Bouman, director del Nederlands Architectuurinstituut de Rotterdam; Yvonne Farrell, de l'estudi Grafton Architects de Dublín; Annette Gigon, de l'estudi Gigon/Guyer de Zuric; Anne Lacaton, de l'estudi Lacaton & Vassal Architectes de París; Tarald Lundevall, de l'estudi SNØHETTA d'Oslo; Pei Zhu, de Pequín (Xina), i Lluís Hortet, secretari del jurat, director de la Fundació Mies van der Rohe.

Tal i com ha destacat la comissària d'Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassiliou, l'arquitectura contribueix significativament a l'economia de la UE i és un element important de les indústries culturals i creatives, que ocupen a 8,5 milions de persones a la UE i aporten el 4,5% del PIB. El programa Cultura de la UE té un pressupost de 400 milions d'euros per al període 2007-2013 i dóna suport a projectes de cooperació en els àmbits de l'arquitectura i el patrimoni cultural a 36 països (els 27 Estats membres, Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Croàcia, l'Antiga República Iugoslava de Macedònia, Bòsnia i Hercegovina, Montenegro, Sèrbia i Turquia).

La Fundació Mies van der Rohe

La Fundació Mies van der Rohe va ser creada l'any 1983 per l'Ajuntament de Barcelona amb l'objectiu inicial de reconstruir el Pavelló Alemany de l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929, obra de Ludwig Mies van der Rohe. A més d'atendre la conservació i el coneixement del Pavelló, la Fundació impulsa el debat sobre l'arquitectura i l'urbanisme contemporanis, manté un arxiu documental sobre Ludwig Mies van der Rohe i l'arquitectura moderna i contemporània i organitza premis, congressos, conferències, exposicions, publicacions i estudis relacionats amb aquests temes.