L'Observatori del Paisatge, l'ens d'assessorament de l'administració catalana en conservació i gestió del paisatge, suma un nou guardó a la llarga llista de premis que acumula. En aquesta ocasió ha estat la Real Fundación de Toledo que li ha lliuratla Medalla d'Or per la seva tasca d'estudi, protecció i gestió i per oferir un "un referent a nivell nacional i internacional com a centre de pensament i acció en relació al paisatge".

El director de l'Observatori del Paisatge, el catedràtic de la UdG Joan Nogué, s'ha mostrat extraordinàriament satisfet pel premi, que li lliurarà personalment Sa Magestat Joan Carles I el proper dia 28 de juny, al capvespre, al Teatro Rojas de Toledo.

Creat el 2004 per la Generalitat de Catalunya, com entitat de concentració de la societat i d'assessorament de tots els nivells de l'administració, l'Observatori del Paisatge aplega més de 30 institucions en un espai de trobada entre administracions, universitats i col·lectius professionals, i el conjunt de la societat catalana en el que fa referència a conservació i gestió del paisatge.

A més de l'Observatori del Paisatge, en la XV convocatòria dels seus premis, la Real Fundación ha reconegut per unanimitat amb la Medalla d'Or el consevador de museus Manuel Casamar, la Casa de Velázquez, al pintor i gravador toledà Rafael Canogar, la restauració del Palacio de Fuensalida de Toledo, l'Institut d'Ensenyament Scundària Sefarad de la capital regional i el metge de Toledo Rafael Sancho de San Román.

La Casa Velázquez ha estat reconeguda per la seva "valuosa" contribució als intercanvis científics, culturals i artístics entre França i Espanya des de la seva fundació el 1928. En el cas de l'institut Sefarad, el premi es justifica per ser aquest centre l'únic que obre les seves portes al barri vell, així com per ocupar-se de la formació dels joves que allà viuen i desenvolupar la seva activitat docent en "contacte directe" amb la realitat patrimonial que l'envolta.