Un sistema d'intel·ligència artificial seleccionarà tractaments personalitzats per al malalt de càncer, i determinarà a la carta quines són les teràpies més efectives per al pacient, segons el diagnòstic.

Segons va informar ahir l'empresa Althia, el projecte TradionP amb seu a Granada és pioner a l'Estat. El desenvolupament de les eines per assolir els objectius finals dins de tres anys es basa en un estudi retrospectiu de mil pacients oncològics granadins. El banc de proves conté dades d'afectats per càncer de mama, còlon i pulmó, del quals la meitat van ser tractats amb teràpies biològiques.

Recopilada la informació, es crearà una base de dades que integri paràmetres clínics i morfològics, historial familiar, biomarcadors i seqüències genètiques.

A partir d'aquí, la medicina computacional permetrà dissenyar una aplicació per modelar la malaltia: extreure, presentar i transmetre fenotips individualitzats per seleccionar la teràpia òptima i conèixer el curs de la malaltia en un futur proper.