El Govern substituirà només la meitat de 2.500 jubilacions de professors universitaris

Antoni Castellà i Lluís Jofre anuncien "menys professors permanents però més excel·lents" i una major "rotació"

 01:49  
Lluís Jofre i Antoni Castellà, ahir en roda de premsa.
Lluís Jofre i Antoni Castellà, ahir en roda de premsa. acn

GIRONA | ACN/EFE/DDG Les bases del nou model universitari català presentades ahir pel Govern, per fer-lo més "eficient i adaptar-lo a la crisi", preveuen -a més de la ja anunciada pujada dels preus i taxes del 7,6%-, que les universitats redueixin els professors funcionaris i a partir d'ara només contractin aquells professors excel·lents i potenciïn la figura del personal de suport. La idea és vincular aquesta contractació al programa Serra Húnter, per contractar segons criteris d'excel·lència internacional. Castellà va explicar que l'objectiu és establir un model amb "menys professors permanents però més excel·lents i per a la resta d'activitats utilitzar les figures de suport amb més flexibilitat i rotació". Així, només preveuen substituir el 50% de les 2.500 jubilacions que estan previstes en els propers deu anys. Això sumat a la promoció de les jubilacions anticipades hauria de permetre que les universitats complissin que el capítol 1 de despeses de personal no superi el 90% del total. Actualment això no passa i la mitjana d'aquest capítol arriba al 114%. Castellà va anunciar que les universitats que no ho compleixin hauran de presentar un pla de viabilitat per arribar a aquest objectiu en els propers quatre anys.
Una altra línia estratègica és impulsar els serveis comuns i consorciats, com per exemple establir sistemes d'informació comuns, fomentar la mobilitat del Personal d'Administració i Serveis (PAS) i del Personal Docent i Investigador (PDI), tenir la mateixa central de compres i un subministrador energètic, de neteja i de seguretat comú, entre d'altres.

Un 10% menys de màsters
Castellà va explicar que l'oferta de màsters es reduirà un 10% el proper curs i un 20% el curs 2012/20123. Aquesta decisió s'ha pres després d'observar que hi ha un 35% dels 442 màsters que s'oferien aquest curs que tenen menys de 55 estudiants. L'objectiu és fer el mateix amb els graus, reduir aquells que tinguin menys demanda o que es repeteixen entre universitats, tot i que Castellà va dir que aquesta revisió durarà dos anys.
També s'impulsarà un nou model de governança perquè l'actual "dificulta la presa de decisions" per la qual cosa es crearà al juliol la comissió que haurà de treballar durant un any per arribar a un nou model. En aquest grup hi participaran representants dels estudiants, el rectors, els consells socials, els sindicats, les patronals i els partits polítics.

Fomentar els intercanvis
D'altra banda, Castellà també va dir que s'activaran polítiques per enfortir l'ocupabilitat dels graus i màsters, millorar la qualitat docent, promoure doctorats en empresa, impulsar l'intercanvi de professors i professionals entre l'àmbit acadèmic i l'empresa i, en definitiva, convertir les universitats catalanes siguin en deu anys "un eix estratègic" de país. El secretari va considerar que la societat ha d'entendre que s'ha d'invertir més en ensenyament superior públic i preveu que si es compleixen les bases presentades ahir la universitat pública catalana sigui líder tant en l'àmbit europeu com en l'internacional.

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cinema


Daniel Craig tornarà a posar rostre a l'agent 007.
Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

L'actor continuarà sent el rostre de l'agent 007 en el nou lliurament de la saga, però per última...

Christopher Nolan va voler rodar ´Dunkerque´ sense guió

Christopher Nolan va voler rodar ´Dunkerque´ sense guió

El cineasta admet que els productors i fins i tot la seva dona el van dissuadir de la seva idea

´Wolf Warrior 2´, el film més vist a la història de la Xina

´Wolf Warrior 2´, el film més vist a la història de la Xina

La cinta recapta 60 milions de dòlars i supera la fantasia romàntica 'The Mermaid'

Un videojoc especial

Un videojoc especial

Steven Spielberg ha dirigit l'esperada adaptació cinematogràfica de la novel·la «Ready player...


Enllaços recomanats: Premis cinema