Les bases del nou model universitari català presentades ahir pel Govern, per fer-lo més "eficient i adaptar-lo a la crisi", preveuen -a més de la ja anunciada pujada dels preus i taxes del 7,6%-, que les universitats redueixin els professors funcionaris i a partir d'ara només contractin aquells professors excel·lents i potenciïn la figura del personal de suport. La idea és vincular aquesta contractació al programa Serra Húnter, per contractar segons criteris d'excel·lència internacional. Castellà va explicar que l'objectiu és establir un model amb "menys professors permanents però més excel·lents i per a la resta d'activitats utilitzar les figures de suport amb més flexibilitat i rotació". Així, només preveuen substituir el 50% de les 2.500 jubilacions que estan previstes en els propers deu anys. Això sumat a la promoció de les jubilacions anticipades hauria de permetre que les universitats complissin que el capítol 1 de despeses de personal no superi el 90% del total. Actualment això no passa i la mitjana d'aquest capítol arriba al 114%. Castellà va anunciar que les universitats que no ho compleixin hauran de presentar un pla de viabilitat per arribar a aquest objectiu en els propers quatre anys.

Una altra línia estratègica és impulsar els serveis comuns i consorciats, com per exemple establir sistemes d'informació comuns, fomentar la mobilitat del Personal d'Administració i Serveis (PAS) i del Personal Docent i Investigador (PDI), tenir la mateixa central de compres i un subministrador energètic, de neteja i de seguretat comú, entre d'altres.

Un 10% menys de màsters

Castellà va explicar que l'oferta de màsters es reduirà un 10% el proper curs i un 20% el curs 2012/20123. Aquesta decisió s'ha pres després d'observar que hi ha un 35% dels 442 màsters que s'oferien aquest curs que tenen menys de 55 estudiants. L'objectiu és fer el mateix amb els graus, reduir aquells que tinguin menys demanda o que es repeteixen entre universitats, tot i que Castellà va dir que aquesta revisió durarà dos anys.

També s'impulsarà un nou model de governança perquè l'actual "dificulta la presa de decisions" per la qual cosa es crearà al juliol la comissió que haurà de treballar durant un any per arribar a un nou model. En aquest grup hi participaran representants dels estudiants, el rectors, els consells socials, els sindicats, les patronals i els partits polítics.

Fomentar els intercanvis

D'altra banda, Castellà també va dir que s'activaran polítiques per enfortir l'ocupabilitat dels graus i màsters, millorar la qualitat docent, promoure doctorats en empresa, impulsar l'intercanvi de professors i professionals entre l'àmbit acadèmic i l'empresa i, en definitiva, convertir les universitats catalanes siguin en deu anys "un eix estratègic" de país. El secretari va considerar que la societat ha d'entendre que s'ha d'invertir més en ensenyament superior públic i preveu que si es compleixen les bases presentades ahir la universitat pública catalana sigui líder tant en l'àmbit europeu com en l'internacional.