El Senat debatrà aquest dilluns dins la Comissió d'Educació i Esports la moció presentada el 30 de maig pel senador d'Entesa Catalana de Progrés, Joan Saura, contra el Diccionario Biográfico Español de la Real Academia de Historia, per entendre que l'obra manipula la història de personatges com Francisco Franco.

Segons diu la moció, el diccionari recopuila "idees que formen part del pensament feixista espanyol". Per això, entre d'altres propostes, Saura va plantejar la retirada dels 25 volums editats d'aquesta obra, així com la suspensió de l'edició dels 25 restants.

L'entrada del diccionari relativa al dictador gallec, redactada pel patró de la Fundació Francisco Franco Luis Suárez, ha suscitat crítiques en diversos sectors. Segons el senador, en la moció "s'afirma textualment que Franco "va muntar un règim autoritari, però no totalitari"", "s'alaba la seva valentia" i "s'oculta tant la repressió física i el genocidi cultural del seu règim, com l'autarquia que va fer recular aquest país 20 anys enrere en la història".

"Una suma de despropòsits"

Així mateix, Joan Saura critica la consideració que la llei de Principis del Moviment "va dibuixar el nou ordre constitucional, quan", segons va dir, "la dictadura mai no va tenir un text constitucional". A més, afegeix, en l'obra "consten una suma de despropòsits que desvirtuen els esdeveniments que van provocar la Guerra Civil".

"És lamentable que en un país on s'estan fent passos per restablir els drets de les víctimes de la dictadura franquista (...) es permeti reescriure la història des de posicionaments que reforcen les idees més reaccionàries, i tot això amb subvencions públiques de 6,4 milions d'euros", conclou la moció.