Les apel·lacions a la universitat com a "exemple d'excel·lència" i "motor de progrés social amb ambició internacional", reiteradament proclamades pels dirigents de la UdG, cauen de sobte en sac foradat en jornades com la d'ahir, quan el claustre que havia de debatre l'aplicació de la més gran tisorada pressupostària de la història d'aquesta universitat es va haver de suspendre per manca de quòrum. El fet va desencadenar dures autocrítiques per part d'alguns dels claustrals presents. Del total de 240 membres del claustre universitari, menys d'un terç -la quantitat mínima requerida- van personar-se a la tarda al teatre de l'edifici d'Emili Grahït. I no es va poder votar. El claustre havia arrencat al matí amb quòrum suficient per aconseguir aprovar dos punts que no figuraven a l'ordre del dia: sotmetre a votació la redacció i difusió d'un pronunciament contra la retallada imposada pel Govern de la Generalitat a les universitats públiques, i votar si la UdG ha d'aplicar o no la retallada, votacions no vinculants. Però el claustre es va interrompre a l'hora de dinar i, a la represa, ja no hi havia quòrum. No es va poder votar i un sentiment de decepció per la manca d'implicació de la comunitat universitària en qüestions que afecten vivament el seu propi futur era perceptible entre els presents a la sala.

Aquest trist final es va produir després d'una animada sessió matinal en la qual la rectora, Anna Maria Geli, va llegir el seu informe, de 28 pàgines, sobre l'ajustament econòmic de la UdG, amb proclames com: "Hem de ser clarament competitius" i "la UdG ha d'escalar posicions dins el conjunt del sistema universitari català". També va assegurar que "cap estudiant no haurà de deixar la universitat per l'increment dels preus de les matrícules" i es va comprometre a "analitzar cas per cas".

Però l'intent de posar bona cara al mal temps no va convèncer els assistents. En el debat obert van prendre la paraula vint claustrals -la pràctica totalitat- per criticar la gestió de la crisi que està duent a terme l'equip de govern. La veu de l'exrector Josep M. Nadal es va deixar sentir per demanar a la rectora que "lideri el salt endavant" i "tingui menys por a la retallada". Per Nadal, cal plantejar canvis profunds quan el Govern de la Generalitat està parlant de tancar els estudis que no garanteixin un mínim de 50 alumnes per classe. Nadal es referia a fondre, si cal, diferents branques d'estudis. No va proferir només mals auguris Nadal, segons el qual si ara toca fer un pas enrere és per acabar fent més endavant un "gran salt endavant".

Potser la crítica més dura, si bé tàcitament expressada, va venir del president del Consell Social, Albert Bou, que està més acostumat al món de l'empresa privada -és gerent de Panini España- que a la dinàmica dels funcionaris. Bou va començar per recordar a la comunitat de la UdG que més de 320.000 persones han perdut la feina a Catalunya els darrers tres anys, i més de 3.100 empreses han tancat. Dit això, va constatar que "mentre el món institucional migra, la UdG ha seguit creixent", però ara "ha arribat la retallada" de 9'5 milions d'una "subvenció" -va remarcar la paraula "subvenció"- que es quedarà en 85 milions que paga el Govern de la Generalitat. Per Bou, "segurament algunes mesures s'havien d'haver pres abans".

Un rebombori de protestes es va escoltar a la sala quan el gerent Albert Bou va dir que la retallada de PAS interins i professors associats es fa perquè "és el marge que tenim", mentre "els funcionaris tenen el seu lloc de treball garantit sigui quin sigui el seu rendiment". Bou es va posar com a exemple i va dir que la gestió durant la seva presidència del Consell Social ha retallat 13.000 euros en "atencions protocol·làries" del 2003 a 69 euros pel mateix concepte del 2009. "Això ens ha permès doblar la inversió en projectes per a la comunitat universitària", va dir, i va demanar ser molt "estrictes i exemplars" amb el diner públic.