Ens hauríem de remuntar fins al segle XVI per trobar els inicis d'aquesta festa, que va sorgir per honorar la celebració del Corpus i participar activament en les solemnes processons que se celebraven. La creació de catifes de flors, a més de l'engalament dels carrers, era un fet habitual a moltes poblacions.

Amb els anys i després del Concili Vaticà II convocat pel papa Joan XXIII el 1958 i desenvolupat entre el 1962-65, es va suprimir aquestes manifestacions religioses al carrer. No obstant, alguns indrets han seguit la tradició d'una manera laica i se segueixen ornant els carrers.

Uns dies plens de música

A Arbúcies, l'execució de les catifes i llur concurs es va fer diumenge passat, mentre que des d'ahir i fins al dimecres dia 29, s'hi desenvolupen Les Enramades.

Aquesta festa fou declarada d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya el 1999, i en ella les sardanes hi són protagonistes en cada jornada. Hi prenen part els diferents barris, competint entre ells per veure qui fa la festa més bonica. La celebració comença amb la passada pels carrers enramats a ritme d'un airós pasdoble, i al final del recorregut comença el ball.

L'endemà té lloc la dansa, l'acte central de l'enramada: un ball sense nom, executat per parelles que estan ordenades per edat i que és una desfilada al so de la cobla, sense passos coreogràfics ni punts de dansa. A la tarda concert de la festa i ball, que seguirà d'una ballada de sardanes a una de les places del barri.

A la nit és un altre barri el que relleva a l'anterior, on ja hi ha sardanes i balls vuit-centistes, i així fins que tots els barris s'han sumat. Pràcticament s'efectuen els mateixos actes cada dia.

Musicalment hi actua la cobla-orquestra, La Blanes. Així es faran les passades i les enramades: demà dia 24, enramada de la Plaça i passada del Castell; dissabte 25, enramada del Castell; el diumenge 26,passada del Sorrall; el dilluns 27, l'enramada del Sorrall i passada de Magnes; dimarts 28, enramada de Magnes i passada de la Carretera; per concloure el dimecres 29 amb l'enramada de la Carretera.