La dansa de les enramades recrea la tradició a Arbúcies

Aquesta festa, declarada per la Generalitat d'Interès Nacional, té la sardana i la dansa com a principals protagonistes als diversos barris

 
Les tradicionals enramades, que porten la sardana fins a Arbúcies.
Les tradicionals enramades, que porten la sardana fins a Arbúcies.  diari de girona

ARBÚCIES | R. ROQUÉ Ens hauríem de remuntar fins al segle XVI per trobar els inicis d'aquesta festa, que va sorgir per honorar la celebració del Corpus i participar activament en les solemnes processons que se celebraven. La creació de catifes de flors, a més de l'engalament dels carrers, era un fet habitual a moltes poblacions.
Amb els anys i després del Concili Vaticà II convocat pel papa Joan XXIII el 1958 i desenvolupat entre el 1962-65, es va suprimir aquestes manifestacions religioses al carrer. No obstant, alguns indrets han seguit la tradició d'una manera laica i se segueixen ornant els carrers.

Uns dies plens de música
A Arbúcies, l'execució de les catifes i llur concurs es va fer diumenge passat, mentre que des d'ahir i fins al dimecres dia 29, s'hi desenvolupen Les Enramades.
Aquesta festa fou declarada d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya el 1999, i en ella les sardanes hi són protagonistes en cada jornada. Hi prenen part els diferents barris, competint entre ells per veure qui fa la festa més bonica. La celebració comença amb la passada pels carrers enramats a ritme d'un airós pasdoble, i al final del recorregut comença el ball.
L'endemà té lloc la dansa, l'acte central de l'enramada: un ball sense nom, executat per parelles que estan ordenades per edat i que és una desfilada al so de la cobla, sense passos coreogràfics ni punts de dansa. A la tarda concert de la festa i ball, que seguirà d'una ballada de sardanes a una de les places del barri.
A la nit és un altre barri el que relleva a l'anterior, on ja hi ha sardanes i balls vuit-centistes, i així fins que tots els barris s'han sumat. Pràcticament s'efectuen els mateixos actes cada dia.
Musicalment hi actua la cobla-orquestra, La Blanes. Així es faran les passades i les enramades: demà dia 24, enramada de la Plaça i passada del Castell; dissabte 25, enramada del Castell; el diumenge 26,passada del Sorrall; el dilluns 27, l'enramada del Sorrall i passada de Magnes; dimarts 28, enramada de Magnes i passada de la Carretera; per concloure el dimecres 29 amb l'enramada de la Carretera.

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 

Cinema


Isabel Coixet estrena el drama ´La llibreria´ i Jaume Balagueró, el thriller sobrenatural ´Musa´

Isabel Coixet estrena el drama ´La llibreria´ i Jaume Balagueró, el thriller sobrenatural ´Musa´

El director barceloní Carlo Padial porta a la gran pantalla la comèdia 'Algo muy gordo'...

ESTRENES | Thor torna a la gran pantalla a «Ragnarok», la tercera cinta de la saga

ESTRENES | Thor torna a la gran pantalla a «Ragnarok», la tercera cinta de la saga

El guionista de 'Lo imposible' estrena 'El secreto de Marrowbone' després del seu pas pel Festival...

ESTRENES | El director Darren Aronofsky torna als cinemes amb ´Madre!´

ESTRENES | El director Darren Aronofsky torna als cinemes amb ´Madre!´

Ricardo Darín és el president argentí a 'La cordillera' i 'La llamada', amb participació de TV3,...


Enllaços recomanats: Premis cinema