'Cabaret Pompeya'

L´escriptor Andreu Martín guanya el Premi Sant Joan

En la seva novel·la, l'autor fa un passeig per la història de la Barcelona de la primera meitat del segle XX

22.06.2011 | 13:32
L´escriptor Andreu Martín guanya el Premi Sant Joan
L´escriptor Andreu Martín guanya el Premi Sant Joan

L'escriptor barceloní de novel·la negra Andreu Martín ha guanyat el 31è Premi Sant Joan Unnim de literatura catalana pel llibre 'Cabaret Pompeya', un passeig per la història de la Barcelona de la primera meitat del segle passat a través de tres amics que es coneixen al music hall que bateja l'obra. Aquest treball ha estat finalista juntament amb 'No se senten ocells', del barceloní Antoni Carrasco i Hortalà. Edicions 62 es farà càrrec a l'octubre de l'edició comercial de la novel·la guanyadora. Aquest premi, dotat amb 60.000 euros, ha comptat amb la participació de 78 originals, el que significa la segona participació més alta de la seva història.

Andreu Martín (1949) s'ha mostrat molt emocionat amb aquest guardó que ha agraït de forma efusiva perquè assegura que aquesta novel·la "necessitava un reconeixement". L'escriptor ha explicat que la història "és molt més profunda" del que sembla i ha afirmat que tot i que va sorgir com una novel·la policíaca poc a poc va anar-se convertint en un treball més personal: "He posat molt de part meva, de la meva família, fins i tot inclou les memòries del meu tiet", ha comentat Martí.

Per Martí 'Cabaret Pompeya' uneix la història de la ciutat comtal amb la seva vocació per la novel·la negra que en altres ocasions li ha servit per fer-se amb guardons com el Premi Círculo del Crimen per 'Pròtesi', el Deutsche Krimi Preis International per 'Si és no és' o el Premi Hammett per 'Barcelona connection' i 'L'home que tenia raó'.

L'autor ha assegurat que aquest llibre té punts en comú amb la societat actual i ha recordat els moment polítics que es vivien en el moment en què transcorren els fets: "Un nen li diu al pare que no entén els polítics i el pare li respon que no ho ha de fer perquè no parlen amb ell sinó sobre ell", ha comentat.

Per Martí aquest moment es pot extrapolar al que sent el col·lectiu de joves indignats: "És molt important aquest passatge perquè és el que uneix la història del llibre amb l'actualitat, ja que avui en dia se'ns omplen les places de joves que no entenen el que passa i demanen a crits que no parlin d'ells, sinó amb ells", assegura.

L'entrega d'aquest guardó s'ha dut a terme al Saló Modernista d'Unnim Sabadell, i ha comptat amb la presència del vicepresident primer del Parlament, Lluís Maria Corominas; el president d'Unnim, Jaume Ribera, i l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos.

Durant el seu discurs Jaume Ribera s'ha referit al nou context econòmic i als canvis que s'han produït en el sector de les caixes: "La legislació s'ha endurit i han augmentat les exigències", ha reconegut el president que ha advertit que malgrat que Unnim s'haurà d'adaptar a les noves circumstàncies mantindrà "les línies bàsiques d'una Obra Social activa".

L'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, també s'ha referit a la tasca que Unnim realitza a través de l'obra social i l'ha elogiat. Així mateix ha remarcat la importància del premi Sant Joan d'Unnim i l'orgull que suposa per a la ciutat.

Per la seva banda, el vicepresident primer del Parlament, Lluís Maria Corominas, ha recordat que en temps de crisi com els actuals els àmbits de la cultura i la literatura són els que poden aportar més factors de cohesió i lideratge.

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema