Vint anys després de l'última retrospectiva d'Antonio López a Espanya, el Museu Thyssen-Bornemisza inaugura una mostra de l'artista, "única" i "excepcional", que reuneix tant les seves obres mestres d'aquestes dues últimes dècades com els seus últims treballs recent sortits del taller. "És una exposició de cos sencer, sense trampa ni cartró, aquí està tota la meva vida, el pitjor i el millor", reconeix Antonio López.

Els reis d'Espanya i la ministra de Cultura, Ángeles Gónzalez-Sinde, inauguraran dilluns aquesta exposició que romandrà oberta fins al 25 de setembre. S'exhibeixen 130 obres i gairebé la meitat procedeixen directament del seu estudi. El públic podrà apreciar obres mestres sorgides d'encàrrecs institucionals com Madrid desde la torre de bomberos de Vallecas o la impressionant escultura de La mujer de Coslada que rep, grandiosa, el visitant del museu Thyssen.

"Encantat" i "feliç", però també una mica "esglaiat" en veure tota la seva producció d'aquests últims anys sobre les parets del Thyssen, Antonio López va explicar ahir el perquè d'aquesta retrospectiva, que inclou tant olis, dibuixos i escultures i alguns dels seus temes habituals, com són els interiors, la figura humana, els seus paisatges i les seves famoses vistes urbanes de Madrid.

"En aquesta exposició sóc jo des dels 17 anys, hi ha els meus encerts, els meus moments de lucidesa i els meus moments de fracàs, i les meves obres més recents", va reconèixer aquest artista, a qui mai li ha importat mostrar la seva obra en procés. En aquest sentit, el director del Museu Thyssen, Guillermo Solana, va destacar el caràcter d'"autoretrat" d'aquesta exposició, que ha estat "pilotada" en tot moment pel propi Antonio López, acompanyat de la seva filla María López, qui ha fet la tasca de comissària de la mostra. No hi ha un ordre cronològic en aquesta mostra, i a les sales conviuran, de manera equilibrada la pintura, el dibuix i l'escultura d'ara amb les obres pretèrites.