El biòleg gironí Enric Sala i el cineasta James Cameron, director de Titanic, van ser nomenats dijous exploradors honorífics per la National Geographic Society en reconeixement a la seva tasca de difusió de la ciència.

Sala, que ha dedicat la seva carrera a la defensa i la conservació de la mar, continuarà al front del programa Pristine Seas de National Geographic, amb el qual busca inspirar la creació de noves àrees marines protegides en els darrers indrets salvatges de l'oceà. Sala, que va dir que aquesta és una "distinció molt especial i un repte per continuar treballant", va quedar fascinat de menut per la Mediterrània i les sèries del Capità Jacques Cousteau, i va decidir fer tot el possible per conèixer aquells llocs meravellosos "que jo veia amb les meves petites ulleres i el meu tub quan estiuejava a la Costa Brava".

El científic va assenyalar que és "responsabilitat" dels governs protegir aquests indrets remots on quasi no hi ha activitat humana i on encara queda molt per descobrir.

James Cameron, aficionat a l'exploració marina, que s'ha dedicat des del setè art a conscienciar sobre la importància de la defensa del medi ambient, va dir que el premi és per a ell com si s'hagués fetrealitat un somni".