L'hospital La Paz de Madrid ha realitzat, per primera vegada a Espanya i amb èxit, una reducció d'estómac a una noia de 15 anys que pesava 120 quilos, durant una intervenció quirúrgica mitjançant la tècnica de la gastrectomia tubular o mànega gàstrica.

Segons un comunicat de la Conselleria de Sanitat de Madrid, l'operació es va realitzar el dia 8 a una menor que tenia un Índex de Massa Corporal (IMC) de 45 i pesava 79 quilos més del que li correspondria en funció de la seva edat i estatura (41 quilos).

La gastrectomia en mànega és una cirurgia laparoscòpica, per la qual cosa no implica grans incisions, i en què s'extirpen les tres quartes parts de l'estómac, que es converteix en un tub.

El nou estómac suposa una reducció en la quantitat d'ingesta i amb l'operació, a més, s'elimina una gran quantitat de cèl·lules productores de grelina, l'hormona que causa la sensació de fam.

La mànega gàstrica és un procediment molt eficaç i es pot aconseguir una gran reducció de pes de manera gradual, segons les mateixes fonts de la conselleria madrilenya.

Fins ara, a la Unitat d'Obesitat de l'hospital de La Paz s'hi havien fet catorze intervencions quirúrgiques d'aquest tipus.

D'aquestes, set havien consistit en la implantació d'un baló intragàstric, sis s'havien fet amb bandes gàstriques i aquesta última de reducció d'estómac, que es realitza només en els casos en els quals les altres opcions no han donat els resultats esperats.

Actualment, aquesta Unitat té a 40 nens amb obesitat mòrbida en estudi i tractament nutricional i endocrí.

L'obesitat infantil s'ha convertit en un dels majors problemes de salut pública, amb una prevalença del 15,6 per cent en la població de 2 a 24 anys, segons dades de l'estudi enKid realitzat entre els anys 1998 i 2000.