Donostia serà la nova Capital Cultural Europea 2016 juntament a la polonesa Wroclaw, segons que va fallar ahir un jurat al qual va "emocionar" l'esforç que ha fet aquesta ciutat "per superar la seva història de violència".

La delegació donostiarra va ?exhi?bir la seva alegria només saber que la seva ciutat seria la nova Capital Europea, posant punt i final a un llarg i dur procés de selecció on ha deixat enrere les altres cinc finalistes. En concret, optaven al reconeixement les ciutats de Burgos, Las Palmas de Gran Canària, Còrdova, Segòvia i Saragossa.

Abans d'anunciar el nom de la ciutat guanyadora, el president del comitè de selecció, Manfred Gaulhofer, va destacar que el procés ha estat el més intens de les campanyes que ha dut a terme fins ara, tant pel nombre de ciutats que han presentat la seva candidatura (16 en total), com per l'expectació mediàtica.

Gaulhofer va esmentar "l'emoció" del jurat, i va mostrar el seu convenciment que la designació de Donostia com a capital europea de la cultura podria "contribuir al fet que cessin les activitats violentes al País Basc".

De la seva part, la ministra de Cultura, Ángeles González Sinde, va destacar l'"extraordinari" treball desenvolupat per les ciutats finalistes; tots els seus representants, però, no van acceptar la decisió d'igual manera. L'alcalde de Còrdova, José Antonio Nieto, va reconèixer la seva frustració però va voler deixar clar que "havia valgut la pena". El de Saragossa, Juan Alberto Belloch, va considerar ahir "un error" i "una bajanada" la designació, per entendre que les activitats culturals es convertiran en actes propagandístics de Bildu.