La Serra de Tramuntana de Mallorca, la serralada que s'estén per tot el litoral nord-occidental de l'illa, ha rebut aquest dilluns el reconeixement de la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat. Així ho han confirmat fonts del Consell de Mallorca, la institució que ha impulsat aquest projecte. La proposta de la Serra s'engloba dins la categoria de Paisatge Cultural i competia amb altres 34 candidatures més d'arreu del món. La de la Serra, però, és la única que ha presentat l'estat espanyol. La candidatura de la Serra de Tramuntana havia reunit més de 40.000 signatures. Es tracta d'un espai natural d'uns 800 quilòmetres quadrats en els quals hi conviuen flora i fauna endèmica de l'illa.

La Serra de Tramuntana s'estén en una llargària de prop de 90 quilòmetres, amb una amplària d'uns altres 15, sobre un territori de 20 municipis. Constitueix l'espai natural més gran i valuós de les Balears. Al llarg de la seva extensió s'hi poden trobar comunitats i espècies vegetals úniques, així com animals endèmics i paisatges excepcionals.

Aquest projecte va ser impulsat per l'anterior govern del Consell de Mallorca, la presidenta del qual era Francina Armengol. Un executiu que ja ha canviat de mans després de la majoria absoluta del PP en aquesta institució. La presidenta actual és Maria Salom.

Altres Patrimonis Mundials

L'organisme de les Nacions Unides, reunit des del 19 de juny a París, també ha inclòs en la llista de Patrimoni Mundial el Paisatge Cultural de Konso, a Etiòpia; el Fort Jesús, a Kenya, i la Ciutadella de la Dinastia Ho, al Vietnam. La Unesco analitzarà fins un total de 35 candidatures de llocs naturals, culturals i mixtos durant el curs d'aquest reunió, que acabarà aquest dimecres, 29 de juny.