Reflexions sobre el futur

Ciència-ficció, intel·ligència artificial i filosofia al Bòlit

«Futur variable» reflexiona sobre el temps a través d'instal·lacions interactives i activitats paral·leles

 08:01  
La instal·lació aportada per Félix Luque, «Chapter I: The Discovery» |
La instal·lació aportada per Félix Luque, «Chapter I: The Discovery» | DDG

MARTA PALLARÈS És possible unir en una mateixa exposició eines artístiques tan bàsiques com un llapis amb els més sofisticasts sistemes informàtics? Es poden trobar la il·lustració vuitcentista i el disseny industrial avançat? La londinenca Alexandra Daisy Ginsberg, l'asturià Félix Luque i el fill d'Hostalets d'en Bas Àlex Nogué demostren que sí a Futur variable, l'exposició que avui inaugura el Centre d'Art Contemporani de Girona, Bòlit.

Aquesta mostra, en paraules dels seus creadors, «pren la noció de futur com a base de reflexió», i a partir de l'experiència conscient del pas del temps, ofereix tres propostes artístiques amb referències a àmbits tan diferents com la ciència-ficció, la filosofia, la biologia sintètica o la intel·ligència artificial.

En el cas de Fèlix Luque, aquest artista presentarà Chapter I: The Discovery. Es tracta d'una instal·lació interactiva que va crear el 2009, i que ell mateix defineix com a «una història de ciència-ficció». En aquest marc, presenta l'oportunitat de viure una «experiència immersiva» en diversos elements relacionats amb el futur. Per exemple, a través d'un dodecaedre reactiu al moviment del públic, «es connecta el present amb la remor d'un passat mític i immemorial». Així doncs, l'usuari és convidat a explorar la naturalesa mateixa de l'art digital, des de la combinació entre estranyesa i familiaritat que pot generar aquest element geomètric.

Vida i mort, pas del temps

També es mou en l'àmbit de la tecnologia punta la proposta que presenta dins Futur variable l'artista de Londres Alexandra Daisy Ginsberg. Amb Sascha Pohlepp, va crear també el 2009 un projecte que proposa la construcció d'objectes de nova generació «per a un futur que exigeix noves maneres de relació amb l'entorn i amb els sistemes de producció». Growth Assembly consta d'una sèrie de set dibuixos i un vídeo demostratiu, a través dels quals els artistes imaginen un futur en el qual la producció industrial es pogués traslladar a la natura, «transformant radicalment les cadenes de producció i distribució pròpies del segle XX». Els dibuixos, realitzats per Sion Ap Tomos, són il·lustracions naturalistes inspirades en les que caracteritzaven les expedicions científiques del segle XIX, alhora que es reconeixen deutores de les teories científiques d'Ernst Haeckel.

La tercera pota de l'exposició l'aporta el garrotxí Àlex Nogué, que ha creat un treball específicament per a l'ocasió. Es tracta de Codi de subsistència, format per un dibuix de gran format que s'enfronta a una superfície líquida on es reflecteix. D'aquesta manera, l'obra pretén ser «una pregunta existencial formulada a través del llenguatge visual». Amb la visualització d'un arbre, la instal·lació convida a presenciar i participar a temps real de la defunció d'una icona natural, un procés imparable.

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cinema


Sharon Stone a «Instinto Básico».
Sharon Stone, 25 anys després d'«Instinto Básico»

Sharon Stone, 25 anys després d'«Instinto Básico»

El film de Paul Verhoeven arriba al quart de segle amb la mateixa sensualitat amb què es va estrenar

Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

L'actor continuarà sent el rostre de l'agent 007 en el nou lliurament de la saga, però per última...

Christopher Nolan va voler rodar ´Dunkerque´ sense guió

Christopher Nolan va voler rodar ´Dunkerque´ sense guió

El cineasta admet que els productors i fins i tot la seva dona el van dissuadir de la seva idea

´Wolf Warrior 2´, el film més vist a la història de la Xina

´Wolf Warrior 2´, el film més vist a la història de la Xina

La cinta recapta 60 milions de dòlars i supera la fantasia romàntica 'The Mermaid'


Enllaços recomanats: Premis cinema