El cocodril més antic d'Europa, el crani fossilitzat del qual ha estat trobat en el jaciment paleontològic d'Arén, al Pirineu d'Osca, va conviure amb els dinosaures fa més de 65 milions d'anys i tenia una grandària menor al dels seus familiars actuals. Les característiques d'aquest espècimen i la importància del descobriment han estat detallades pel grup d'investigadors de la Universidad de Saragossa que treballen des d'anys enrere en el jaciment de Arén en una publicació científica de rellevància internacional, Plos ONE.

Aquest grup d'investigadors, denominat Aragosaurus-IUCA, va batejar aquest cocodriloide fòssil amb el nom científic Arenysuchus Gascabadiolorum, el més antic d'Europa i el segon més antic del món, al costat de l'espècie nord-americana Prodiplocynodon Langi. La investigació revela que el fòssil correspon a un rèptil cocodriloide la longitud del qual oscil·laria entre 1 i 1,5 metres, i amb un aspecte i unes maneres de vida molt similars als dels cocodrils actuals.

L' Arenysuchus, descobert pels paleontòlegs José Manuel Gasca i Ainara Badiola, que han posat els seus cognoms a la denominació científica de l'exemplar, pertany al grup dels "cocodrils veritables", en el qual s'inclouen totes les espècies actuals i extintes de aligáts, caimans i gavials. El fòssil va ser trobat el 2008 en el jaciment Elías de Arén, la qual cosa evidencia per als investigadors que mamífers, dinosaures i altres rèptils del final del període geològic del Cretàcic van utilitzar els ponts de terra entre illes properes al Pol Nord amb Amèrica del Nord en baixar el nivell del mar. Per aquest motiu, els investigadors consideren que el descobriment d'aquest espècimen demostra la relació d'aquesta espècie amb els cocodrils nord-americans de fa 65 milions d'anys.

Segons el parer d'aquests, l'antiguitat de l'Arenysuchus obre una nova via d'investigació sobre l'origen i l'evolució dels cocodrils moderns, que podria significar l'origen europeu d'aquesta espècie, a pesar que en l'actualitat no viu cap en el continent europeu.

La publicació destaca que fa 65 milions d'anys Europa era un arxipèlag format per grans illes, la qual cosa, en opinió dels experts, impedia la dispersió dels animals continentals, entre ells el cocodril, que malgrat ser un animal lligat a l'aigua, té "grans dificultats" per nedar en el mar. Així mateix, s'afirma en l'estudi que enfront de les opinions d'investigadors que assenyalen que les faunes d'aquestes grans illes evolucionaven de forma endèmica, la vinculació de l'Arenysuchus amb el seu parent nord-americà revela que "hi havia migracions dels cocodrils fa 65 milions d'anys entre aquestes illes europees i el nord d'Amèrica, segurament a través del territori gelat del Pol Nord.