A dos dies per acabar la campanya d'aquest any al poblat neolític de la Draga, a Banyoles, els arqueòlegs van topar-se ahir amb una troballa "única" d'aquest període: una pala de fusta de roure, d'uns 90 centímetres de llargada i en un molt bon estat de conservació, com acostuma a passar en aquest jaciment. Després d'un mes i mig de treballs, s'han extret centenars d'objectes, sobretot de fusta (elements de les cabanes on vivien), ornaments (anells, penjolls) i fragments d'eines, que s'hauran de restaurar i catalogar en els pròxims mesos. Des dels anys 90 que s'han anat fent excavacions a aquest jaciment, únic a la península i a tota la Mediterrània, ja que es troba en un ambient lacustre.

El jaciment de la Draga continua sorprenent els arqueòlegs després de més de vint anys d'excavacions. En la campanya d'aquest 2011 ha estat una pala de fusta de roure, d'uns 90 centímetres de llargada i treballada de forma "molt minuciosa", segons va explicar un dels directors de la campanya, Antonio Palomo, que reconeix que el dia a dia és "absolutament emocionant" per les troballes i el bon estat de conservació en què es troben. És la primera vegada que es topen amb una eina d'aquestes característiques, que "ens parla" de l'activitat quotidiana dels habitants que van poblar aquest espai ara fa uns 7.200 anys abans de Crist, explica.

Una de les grans vàlues d'aquest jaciment és que s'extreuen objectes de la vida quotidiana que en altres indrets "només s'intueixen de manera indirecta", va apuntar la codirectora del projecte de recerca d'aquest jaciment, Raquel Piqué, mentre que aquí se'n troben a centenars i en molt bon estat. És el cas de la col·lecció de restes d'animals -de les més importants de la península-, les puntes de fletxes fetes d'os -algunes amb més de 10 centímetres de llarg i molt escasses en altres jaciments- o una col·lecció molt important d'ornaments. Aquest any, per exemple, han descobert com a peça insòlita un conjunt de pinyols de cirera treballats com a peces que formaven un collaret.

Jaciment amb molta informació

Palomo va explicar que la comunitat que hi vivia era molt presumida i els agradava anar molt "ben guarnits", tal com demostra la gran quantitat d'objectes d'ornament descoberts fins ara, com són anells d'os, fragments de braçalets o petxines, per citar-ne alguns, i tan ben fetes que "algunes ens les posaríem avui en dia".

Assenyala que cada element extret és "únic" i per això han de ser molt curosos en la seva manipulació i restauració per no perdre informació. En trobar-se submergides i envoltades de fang, han de mantenir-les en aigua i anar-la renovant fins que són enviades al Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), on tenen els mitjans necessaris per garantir-ne la seva conservació. El seu destí final serà el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, on hi ha emmagatzemades totes les peces trobades fins ara.

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, va destacar el fet que és una "font de troballes constants" i va assegurar que faran el possible per trobar el finançament necessari per a properes campanyes.