Després d'anys d'excavacions a Ullastret, la Diputació de Girona va decidir crear un museu monogràfic al jaciment ibèric que obria les seves portes el 9 de juliol de 1961. Demà farà, doncs, 50 anys que aquest equipament presenta al visitant les principals troballes d'aquest riquíssim oppidum, i ho vol celebrar com mereix l'ocasió. Per aquest motiu, demà es presentarà una exposició fotogràfica que recull la història del jaciment, des del seu descobriment científic a finals dels anys 30 del segle XX fins a la gran remodelació del museu de l'any 1997.

Com va explicar ahir la directora de la seu d'Ullastret del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), Aurora Martín, aquesta és una exposició "molt sintètica", però que "presenta els punts fonamentals" d'un catàleg que s'editarà amb motiu d'aquest cinquantè aniversari. Per ara, el visitant rebrà un fulletó amb els textos de l'exposició, que resumeixen el que ha estat fins a l'actualitat aquest conjunt patrimonial.

50 anys de Museu Monogràfic d'Ullastret. Passat, present i projectes de futur s'estructura en quatre àmbits, ordenats cronològicament: "Els orígens", "La inauguració del museu" (a partir del 9 de juliol de 1961), "El primer museu" (fins al traspàs dels museus de la Diputació de Girona a la Generalitat, el 1991) i "Una nova etapa". Aquesta darrera va tenir el seu gran impuls a partir de 1996, quan es va fer la gran remodelació de l'equipament; i amb la redacció del Pla Director un any després.

Al llarg d'aquests 50 anys han estat moltes les personalitats polítiques, del món de l'arqueologia i de la cultura que han passat per Ullastret (i que han quedat registrades als arxius). Entre elles, òbviament, el gran arqueòleg Miquel Oliva, primer director de les excavacions i del mateix museu o el "mestre de l'arqueologia gironina", el doctor Lluís Pericot; però també artistes com Salvador Dalí, que amb la seva dona Gala van assistir a una molt concorreguda inauguració del centre, ara fa 50 anys.

Un equipament de referència

Segons l'alcalde d'Ullastret, Josep Miquel Gatius, "és un privilegi tenir un museu d'aquestes característiques al municipi, un equipament que ha anat de menys a més gràcies a l'esforç de molts". Gatius va confirmar la consolidació de l'equipament com a un museu de referència dins la xarxa catalana, una dada comprovable gràcies a l'augment constant, any rere any, del nombre de visitants.

La riquesa del jaciment també ve avalada pel creixent nombre de col·laboracions que s'estableixen amb altres institucions. Precisament, avui s'inaugura al museu Henri Prades de Montepellier l'exposició Des rites et des hommes, que compta amb nombrós material cedit tant per Ullastret com pel MAC - Empúries. Aquest museu arqueològic és un dels més importants de França, i ha escollit un dels caps tallats d'Ullastret per il·lustrar el cartell de la mostra.

En els projectes de futur més immediats hi ha, com va avançar Martín, "una petita però important remodelació", que permetrà aplicar les novetats en recerca que s'han assolit des dels anys 90.