El vaixell científic WWF Columbus, que ha passat aquesta darrera setmana investigant la població de tonyines vermells al voltant de la zona de Roses, ha descobert una possible variació en les pautes migratòries d'aquesta cotitzada espècie, considerada en perill d'extinció.

"De totes les tonyines que hem marcat des de l'any 2008, hem comprovat que cap ha sortit del Mediterrani", contràriament al que es creia fins ara, que era que es dirigien a aigües de l'oceà Atlàntic després de l'estiu, segons va explicar la investigadora Gemma Quílez, que forma part de l'expedició del Columbus.

Si es comprova finalment que les tonyines que han estudiat els científics a la costa rosinca han canviat els seus hàbits de migració, podria significar que "estem explotant una subpoblació de tonyines vermells", cosa que seria encara més perjudicial per a la sostenibilitat d'aquesta preada espècie, segons Quílez.

El vaixell científic WWF Columbus, propietat de la fundació ecologista WWF ADENA, que opera en més d'un centenar de països arreu del món, va marxar ahir de l'Alt Empordà després d'haver passat tota una setmana investigant amb l'objectiu de conèixer millor l'ecologia i la migració de les tonyines vermells, una espècie que malgrat la polèmica que genera, és una gran desconeguda.

L'embarcació, de 20 metres d'eslora, està equipada amb laboratoris i tota mena de material científic per a fer un millor seguiment de les poblacions d'aquestes tonyines vermelles.

Durant aquesta setmana, els científics que formen part de l'expedició han col·locat una marca electrònica a cinc exemplars joves d'aquesta espècie d'entre 54 i 82 centímetres.

Col·laboració dels pescadors

Amb aquestes marques, els investigadors poden analitzar nombroses dades referents a la profunditat, temperatura interior i exterior i posició dels peixos.

El problema, expliquen els investigadors del vaixell científic, és que per a poder-les estudiar, cal recuperar aquestes marques. I per a això, depenen de la col·laboració dels pescadors i distribuïdors de peix, ja que és a les seves mans on van a parar els exemplars indexats per a la investigació.

Amb tot, gràcies a aquestes marques s'han descobert moltes dades interessants sobre la migració d'aquesta espècie.

Aquestes noves dades recollides, si són utilitzades pels gestors pesquers de forma apropiada, poden ajudar a la conservació d'aquesta espècie als oceans molts anys més.