L'hotel Porta Fira de Barcelona ha guanyat el premi d'arquitectura Emporis Skyscraper Award 2010 al millor gratacel del món, imposant-se a l'edifici més alt del planeta, el Burj Khalifa de Dubai. Amb l'hotel Porta Fira competien 300 edificis més de tot el món. Un jurat de 67 experts internacionals atorga aquest premi a l'edifici de més de 100 metres d'altura que més destaca pel seu disseny funcional i estètic.

L'edifici, de color vermell, és obra de l'arquitecte japonès Toyo Ito i de l'estudi b720 Arquitectes, liderat per Fermín Vázquez, i el major desafiament de la torre, que té 26 pisos i 113 metres d'altura, és la seva forma orgànica. L'hotel Porta Fira dibuixa el nou skyline de l'Hospitalet de Llobregat, en l'extraradi barceloní, i està situat en una de les zones de més desenvolupament de Barcelona, davant la Fira Gran Via. La façana està formada per tubs d'alumini que recorren la cara exterior del tancament com a línies contínues des del terra fins a la coronació, acompanyant la complexa geometria de la torre que creix, es contorsiona i augmenta de mida a mesura que s'eleva.

Des de l'organització de l'Emporis Skyscraper s'ha assenyalat que aquest any s'ha valorat "l'exquisidesa estètica i la integració urbanística de l'edifici barceloní" davant del babilònic afany per arribar al gratacel més alt del planeta del Burj Khalifa. L'estudi b720 Arquitectes és autor també de la Torre Agbar de Barcelona, que l'any 2004 va rebre el segon premi al millor gratacel. A més, un altre projecte barceloní, la Torre Diagonal Zero Zero, del taller d'arquitectura EMBA d'Enric Massip-Bosch, ha quedat entre els finalistes, concretament en novena posició.