54 anys

Mor Vicenç Badenes, pioner en la lluita contra la fractura digital

Exregidor del PSC a Cornellà, el periodista va treballar per la democratització d'Internet i va impulsar el Citilab

 20:27  

ACN/CORNELLÀ DE LLOBREGAT El periodista cornellanenc Vicenç Badenes va morir sobtadament dimarts als 54 anys. Badenes fou un pioner d'Internet a Catalunya, interessant-se ja als anys noranta sobre com superar la fractura digital i com facilitar l'accés de tothom a la xarxa. Regidor del PSC a Cornellà durant 18 anys, va impulsar el Citilab, un equipament d'aquesta ciutat amb pocs referents a Catalunya.

És una vella fàbrica tèxtil del segle XIX reconvertida per tal de servir a la societat del coneixement del segle XXI. Aquest "centre per a la innovació social i digital", segons la pròpia definició del Citilab, és alhora un espai de formació obert a tothom, un lloc de recerca i una incubadora d'iniciatives empresarials i socials.

Badenes, nascut el 1957 a la seva ciutat, va morir sobtadament dimarts, segons ha informat el Citilab en un comunicat.

Es definia a ell mateix com un "activista social i polític". Va estudiar Química i Periodisme i va ser responsable de les àrees d'Educació, Cultura, Societat del Coneixement i Relacions Ciutadanes de l'Ajuntament de la seva ciutat.

Va ser llavors quan es va començar a interessar per Internet. "El 1995 exploràvem, incrèduls, les possibilitats que les xarxes digitals ens oferien per a desenvolupar nous espais públics", recordava Badenes en la seva carta de presentació com a director del Citilab. "Àmbits de diàleg on poder articular la participació i el compromís de ciutadans i ciutadanes, també en la cerca de la innovació social. Noves maneres de fer, d'actuar... de pensar", escrivia.

Amb l'objectiu de fer fructificar aquesta idea va néixer, dos anys més tard, el germen del Citilab. El 2007 aquesta institució insòlita a Catalunya obria les seves portes en una vella nau industrial a cavall de Cornellà i Sant Joan Despí, tot just al costat d'uns polígons d'habitatges de l'època del franquisme, amb l'objectiu de ser un espai obert als veïns de la ciutat i a seminaris sobre innovació.

"És un moment molt trist per aquest centre nascut el 2007 gràcies al seu esforç i dedicació", ha declarat la institució en el seu comunicat.

Actualment, Badenes compaginava la tasca del Citilab amb la presidència de Cornellà Solidari, una organització no governamental que ha treballat en projectes de desenvolupament a països del tercer món.

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 

Cinema


Isabel Coixet estrena el drama ´La llibreria´ i Jaume Balagueró, el thriller sobrenatural ´Musa´

Isabel Coixet estrena el drama ´La llibreria´ i Jaume Balagueró, el thriller sobrenatural ´Musa´

El director barceloní Carlo Padial porta a la gran pantalla la comèdia 'Algo muy gordo'...

ESTRENES | Thor torna a la gran pantalla a «Ragnarok», la tercera cinta de la saga

ESTRENES | Thor torna a la gran pantalla a «Ragnarok», la tercera cinta de la saga

El guionista de 'Lo imposible' estrena 'El secreto de Marrowbone' després del seu pas pel Festival...

ESTRENES | El director Darren Aronofsky torna als cinemes amb ´Madre!´

ESTRENES | El director Darren Aronofsky torna als cinemes amb ´Madre!´

Ricardo Darín és el president argentí a 'La cordillera' i 'La llamada', amb participació de TV3,...


Enllaços recomanats: Premis cinema