El mestre del realisme Ramon Martí Alsina dedicar monumentals teles als fets històrics de la guerra napoleònica a Girona. Són coneguts els quadres Les heroïnes de Santa Bàrbara i El gran dia de Girona, aquest restaurat per a la nova seu de la Generalitat.

Amb una ambició molt més modesta, els membres de l'Associació d'Artistes Plàstics de la Ciutat de Girona ofereixen ara la seva particular visió de la Guerra del Francès en una exposició que s'inaugurarà demà dilluns a la petita Sala Ferran Agulló, sota les voltes de la Plaça del Vi, on es podrà visitar fins al 30 d'agost.

Aquesta és una iniciativa de Jordi Pericot, que es dedica de forma autodidacta a la recuperació de la memòria històrica. "La idea va sorgir a propòsit de les commemoracions del 200è aniversari d'aquells fets", ha indicat Pericot al Diari de Girona, i ha explicat que la intenció és, des de la humilitat, "oferir una visió, imaginada des d'avui, de l'aspecte i les escenes de la ciutat en aquella situació excepcional de guerra". Abans de pintar, els artistes s'han informat d'aspectes com el vestuari d'època. Els pintors de l'associació tenen des de fa molts anys parada comercial cada dissabte a la plaça Carle?many. L'exposició consta d'una vintena de pintures, majorment de petit i mitjà format.