La 64a edició del festival de Locarno serà l'escenari on veurà la llum la correspondència fílmica creuada entre els cineastes Albert Serra i Lisandro Alonso. Aquesta pel·lícula entre el banyolí i el de Buenos Aires és un encàrrec del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), que formarà part de l'exposició Totes les cartes. Correspondències fílmiques. Aquesta es presentarà al centre el proper mes d'octubre i es podrà veure fins al febrer.

Tot va començar l'any 2006 amb l'exposició Erice-Kiarostami. Correspondències que va organitzar el centre barceloní. La relació creativa entre Víctor Erice i Abbas Kiarostami va impulsar un nou format cinematogràfic basat en l'intercanvi d'idees filmades entre dos cineastes.

Per tal d'indagar més enllà en les correspondències fílmiques, el CCCB va impulsar l'experiència Cinergies. Es tracta de diàlegs entre dos cineastes, un de català i un altre d'internacional. Així s'establia un camp - contracamp, a la manera de pregunta - resposta, on les imatges poden tant connectar-se com interpel·lar-se per esdevenir parts d'un mateix discurs. Precisament, la primera parella que va participar al Cinergies va ser la integrada per Serra i Alonso, però també en va prendre part el gironí Isaki Lacuesta amb Naomi Kawase, o José Luis Guerín amb Jonas Mekas.

Cartes estilístiques

De la seva correspondència ha nascut un intercanvi fílmic basat en dues obres reflexives sobre la manera de filmar de cada un, l'equip de rodatge i els actors. Albert Serra ha portat els protagonistes d'Honor de Cavalleria i el seu equip de col·laboradors habituals a fer la ruta del Quixot; i per la seva banda, Alonso ha tornat a la província de la Pampa a filmar la seva peça.

El projecte es podrà veure el proper dimarts 9 d'agost, i fora de concurs, al festival suís.