Ara ja fa més d'un any que el Barri Vell de Girona es va paralitzar durant uns dies per transformar-se de nou en un enorme plató de cinema a l'aire lliure; la producció hispanofrancesa El Monje, protagonitzada per Vincent Cassel, va invadir els carrers de pedra i fins i tot, va representar una monumental processó a les escales de la catedral, amb la participació d'uns 300 figurants.

A la propera tardor es podrà veure el resultat del projecte de Dominik Moll a les grans pantalles; i tot just ahir, es va confirmar la presència del llargmetratge a la 59a edició del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià.

Serà dins de la secció Zabaltegi - Especial, on ja s'havia anunciat la projecció del documental del gironí Isaki Lacuesta El cuaderno de barro, basat en l'artista Miquel Barceló. A Cassel l'acompanyen al repartiment Sergi López i Geraldine Chaplin, entre d'altres.

Temptació, pecat i misteri

El Monje és l'adaptació de la cèlebre novel·la gòtica de Matthew G. Lewis, publicada l'any 1796, i explica el destí tràgic del germà Amgrosi a l'Espanya del segle XVII. Abandonat en néixer a les portes d'un convent, és educat pels frares i es converteix en un predicador admirat pel seu fervor però també temut per la intransigència. Tot i que es creu lliure de tota temptació, el paper de Sergi López com a el dimoni remourà les seves certeses i el durà pel camí del pecat.

A Zabaltegi, la producció compartirà espai amb les noves pel·lícules de Martin Scorsese, Frederick Wiseman, Hirokazu Kore-eda, Juan Carlos Rulfo i Joann Sfar. En total, deu pel·lícules completen la programació de projeccions especials d'una secció on també hi haurà Leila Kilani. La guanyadora del premi Cine en Movimiento en l'anterior edició del festival hi presentarà Sur la planche.