La fórmula de les coproduccions i col·laboracions amb altres festivals i teatres, tant nacionals com estrangers, ha estat sent l'aposta ferma de Temporada Alta en les darreres temporades. I ho seguirà essent en la que arrencarà el 30 de setembre, a tenor de l'avançament de programació que es va fer ahir. En aquesta, es va anunciar que el festival de teatre de tardor de Catalunya comptarà amb més espectacles que mai, que es duran a terme en 17 espais de Girona i Salt; això, sense ampliar el pressupost, "sense rebaixar la qualitat" i en temps de crisi.

En l'apartat artístic, també en les darreres edicions s'ha apostat cada cop amb més força per la creació catalana; la del 2011 no en serà una excepció, i per això l'accent "de casa" tenyirà bona part de les propostes. Seran tres produccions d'El Canal, el Centre d'Arts Escèniques de Salt / Girona, les que donaran el tret de sortida al certamen. En concret, es tracta d'Un fràgil equilibri, una peça de l'autor de Qui té por de Virginia Woolf i que corre a càrrec de Mario Gas; Dinou de Ferran Joanmiquel, i dirigida pel jove Carles Fernández Guiua; i Havanera, d'Àlex Rigola. Aquesta darrera peça, com ja es va anunciar fa uns mesos, sorgeix d'un taller que es durà a terme a El Canal i el resultat del qual es podrà veure a Temporada Alta.

També passaran per la vintena edició del festival Antonio Calvo, adaptant Canigó de Jacint Verdaguer i seguint la línia de contemporaneïtzació de textos clàssics de la literatura catalana; i dos joves creadors habituals de la casa, Pau Miró (Els jugadors) i Jordi Prat i Coll (S'ha acabat el bròquil, dels inclassificables i divertidíssims Electrotoylets).

Completen la cartera "nacional" d'aquest petit aperitiu, a l'espera de la programació completa que es presentarà a primers de setembre, l'adaptació d'un text de Mariano Pensotti que faran Josep Maria Fonalleras, Empar Moliner, Jordi Casanovas i l'esmentat Joanmiquel; i el sempre sorprenent Carles Santos, que proposa un viatge arreu del continent a través dels seus lavabos amb Els urinaris públics europeus.

El bo i millor de tot Europa

També hi haurà espai, lògicament, per al més destacat de l'escena teatral europea. En aquest sentit, el festival no s'amaga en qualificar com a un dels "pesos pesants de la programació d'enguany" l'estrena a l'Estat espanyol de l'Oncle Vània que dirigeix Lev Dodin, premi Europa de teatre 2009. Es tracta d'un dels creadors russos més internacionals, i aquesta serà l'oportunitat perquè visiti per primer cop Temporada Alta, acompanyat del Maly Drama Teatr de Sant Petersburg. Segons la direcció del certamen, la unió és "garantia de rigor i qualitat pels seus llargs períodes d'assaig i una acurada atenció al treball conjunt".

En l'apartat internacional, hi destaquen tres coproduccions d'El Canal amb diversos agents d'arreu d'Europa. Una és A louer, de la companyia Peeping Tom sota la direcció de Frank Chartier i Gabriela Carrizo; i Murmures des murs, que suposa la tornada a Girona d'Aurélia Thierré - Chaplin, aclamada amb L'oratori d'Aurélia.

La cloenda d'aquest Temporada Alta, que s'allargarà fins a l'11 de desembre, s'ha cedit a uns vells coneguts de la casa que han recollit ovacions cada cop que ens han visitat. Es tracta de Patrice Thibaud, qui amb Philippe Leygnac i Cocorico ha fet riure l'auditori de Salt com pocs. A Jungles, vist al Festival de Otoño en Primavera de Madrid, amplien el repartiment amb Lorella Cravotta (una altra habitual de la troupe de Jérôme Deschamps i Macha Makeïeff).

Temporada Alta tampoc s'oblidarà dels més petits i ha anunciat que programarà el Mowgli del TNC, i una setmana de circ en carpa durant les Fires.