La corporació espacial russa Energuia, fabricant de les Soiuz, va anunciar ahir que està construint una nova nau tripulada per enviar turistes al voltant de la Lluna a partir de 2014. "La construcció està encara en fase inicial", va assegurar Vitali Lopotá, president i enginyer en cap de Energuia, a l'agència Interfax, que va insistir que les noves Soiuz estaran especialment equipades per a "la realització de programes comercials amb participants no professionals".

Energuia negocia ja el pressupost del projecte, el nombre de turistes que viatjaran en cada vol i el preu que hauran de pagar per prendre part en l'odissea espacial.

En el cas que el vol comercial de les Soyuz es limités a envoltar la Lluna i retornar a la Terra, el viatge duraria 8 o 9 dies; mentre que si el periple inclou una visita a l'Estació Espacial Internacional, es podria allargar fins a tres setmanes.

Rússia va iniciar els vols comercials a l'espai fa una dècada per a solucionar la crisi de finanançament del programa espacial. De moment, l'Estació Espacial ha obert les seves portes a set turistes: el nord-americà Denis Tito (2001) va ser el primer a viatjar a la plataforma, seguit pel sud-africà Mark Shuttleworth, anomenat el "afronauta" (2002) i el nord-americà Gregory Olsen (2005).

La nord-americana d'origen iranià Anousha Ansari va ser la primera dona turista a viatjar a l'estació (2006), seguida del nord-americà Charles Simonyi (2007) i de Richard Garriott, fill de l'exastronauta nord-americà Owen Garriott (2008).

Simonyi va ser l'únic turista a repetir experiència el mes de març del 2009, mentre que el fundador del Cirque du Soleil, el canadenc Guy Laliberté, va ser l'últim neòfit a allotjar-se a l'EEI, des d'on va dirigir un espectacle pels cinc continents per alertar al món sobre el problema de l'escassetat de l'aigua.