El director per a l'Estat espa?nyol i Portugal d'Air Berlin, Álvaro Middelmann, que l'any 2008 va generar polèmica per la negativa de la companyia a utilitzar el català en les seves relacions amb el client, ha tornat a menysprear el català en considerar-lo un "empobriment".

En una entrevista publicada ahir al Diario de Mallorca, del mateix grup editorial que Diari de Girona, Middelmann, nascut a Madrid el 1948 i amb arrels alemanyes, va ratificar la postura de la companyia d'utilitzar només la llengua espanyola a bord dels aparells i, a més, va assegurar que l'Estat de les autonomies "no és el model adequat".

A la pregunta del periodista en què li explica que l'entrevista serà en castellà, el director d'Air Berlin va contestar: "Perfecte. Aquesta història del català és un empobriment, els nacionalistes ho redueixen tot a això". Tot seguit va diferenciar el català del mallorquí. "Parlo cinc idiomes i mig, que és el mallorquí. Mai l'anomeno català, m'agrada l'article salat", va indicar. Després de la polèmica de fa uns anys sobre l'ús del català als seus avions, Middelmann va ratificar en l'entrevista que només es parli en espanyol. "Contractem les nostres tripulacions de cabina a Alemanya, i ja és un esforç trobar gent que parli l'espanyol", va dir, per després apuntar que "el client es fixa més en la puntualitat o fiabilitat" i no tant en la llengua que es parla. La qüestió sobre el català a Air Berlin va tenir el seu màxim ressò quan l'exdiputat gironí d'ERC, Joan Puig, va acusar aquesta companyia de nazi en una entrada al seu bloc on va publicar el logotip de l'aerolínia amb una esvàstica com a senyal de protesta per les declaracions de Middelmann sobre el català. "Només vam emprendre accions contra Puig", assegurava després d'admetre que el van arribar a molestar els insults de molts catalans. Puig, que va ser condemnat a pagar una multa de 30.000 euros, "no va comprendre que "nazi" és el pitjor insult per a un alemany".

Després d'opinar sobre el model aeroportuari espanyol, Middelmann va advocar per suprimir les autonomies. "El model no és l'adequat i molts estem d'acord amb això", va sentenciar.